fbpx
/

Bh. školarci sve češće konzumiraju Snus: Stručnjaci upozoravaju na rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara

Posljednjih nekoliko mjeseci roditelji, ali i nastavnici i profesori sarajevskih srednjoškolaca i učenika devetih razreda osnovnih škola sve više iskazuju zabrinutost zbog sve učestalije pojave konzumiranja nikotinskih proizvoda kolokvijalno nazvanih snus u školama. Upotreba ovakvih opasnih supstanci kod tinejdžera uzima sve više maha, što se odražava i na njihovo zdravlje, tako da su školske ustanove i Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo pokrenuli niz aktivnosti kako bi se preduprijedile ovakve pojave kod nas. Nažalost, ni drugi bh. gradovi nisu imuni na ovu pojavu, piše Oslobođenje.

JAČA KONTROLA

Potpredsjednica Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS-a i profesorica Srednje medicinske škole u Sarajevu dr. Elma Dizdarević za Oslobođenje i O kanal potvrđuje da je velika zabrinutost roditelja, nakon što su im ukazali na takve opasne pojave. Mnogo se razgovaralo i nakon toga je došlo do podnošenja inicijative nadležnima.

U jednom momentu ne znamo šta se sa djetetom dešava, da li je zdravstveno stanje u pitanju ili je posljedica upotrebe ovog duhanskog proizvoda, koji je teško prepoznatljiv. Vjerujte, dobila sam i informaciju da dijete to stavi u usta i vi ne možete primijetiti, a nema duhana, nema dima i vi ne znate šta se dešava. Onda vam dijete kolabira, povraća na času, pozivate Hitnu pomoć. Ustvari, razlog je ta količina nikotina koja se kreće od devet do 15 miligrama u jednoj kesici. Zamislite na mlad organizam, na ubrzani metabolizam, na brzu cirkulaciju kako to utiče, širenje te vrste nikotina, plus amonijak koji ustvari ubrzava čitavu tu reakciju, upozorava dr. Dizdarević.

Sagovornica pojašnjava da je to duhanski proizvod koji se nalazi u slobodnoj prodaji kod nas i košta do 10 KM. Njegov naziv jeste snus, djeca ga masovno uzimaju, odnosno u posljednja tri mjeseca. Zabrinutost se javila onog momenta kada su djeca iznenada počela povraćati na časovima, gubiti svijest, a što je i bilo prvi pokazatelj da se nešto dešava.

U razgovoru sa kolegama, u srednjoj školi u kojoj radim, čak su i profesori primijetili da se nešto kod učenika dešava i da, primjera radi, u pojedinim školama pojava je učestalija upravo zbog blizine mjesta gdje se taj proizvod može kupiti. Djeca dolaze sa tim kesicama, sa ukrašenim metalnim kutijicama, koje su primamljive za djecu sa aromama i onda ona to primarno kupuju. To su male kese, u kojima se nalazi prerađeni duhan koji nije lako vidljiv, odnosno kada se stavi iznad gornje usne, može se držati tokom čitavog dana a da niko ne primijeti da dijete konzumira, da kažemo, nikotin, upozorava dr. Dizdarević.

Zbog pojave ovog sve popularnijeg proizvoda kod tinejdžera u posljednje vrijeme, više se počelo razgovarati o tome. Upravo je i Vijeće roditelja KS-a od njihove koordinacije Novi Grad dobilo inicijativu za pokretanje, odnosno prevenciju upotrebe duhanskog proizvoda snus.

Na Upravnom odboru smo automatizmom donijeli zaključak da ćemo se obr​atiti Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno Kantonalnoj inspekciji za tržište i turizam, gdje će oni izvršiti inspekcijski nadzor prilikom kupovine tih proizvoda, pogotovo u prodavnicama, odnosno na trafikama koje se nalaze oko škola. U prvom dopisu Ministarstvu unutrašnjih poslova napisali smo da zahtijevamo pojačani inspekcijski nadzor u blizini škola, odnosno objasnili smo o kojoj vrsti duhanskih proizvoda se radi, kazuje dr. Dizdarević.

Navodi kako je priča o životu bez duhanskog dima našla svoj put korištenjem, između ostalog, i ovih nikotinskih kesica koje nisu nimalo bezazlene, kako za starije tako i za mlađe. Evropska unija je zabranila prodaju tih proizvoda, a jedino mjesto gdje se mogu kupovati unutar EU je Švedska. Snus se pojavio sa promoviranjem odvikavanja od pušenja, ali to je duhan, koji se ne vidi, a ima jače dejstvo, u roku tri sekunde se proširi kroz čitav organizam.

Vijeće roditelja KS-a, nakon dopisa MUP-u KS-a, očekuje da se početkom drugog polugodišta u školama policija organizuje i pomogne, da pojača kontrole, da sa inspekcijom prekontroliše trgovine i trafike u kojima se snus može naći u slobodnoj prodaji. Iz Vijeća roditelja KS-a naglašavaju da i kroz zakonske propise treba da se zabrani upotreba ovih duhanskih proizvoda, u dijelu koji se odnosi na uvoz tih duhanskih prerađevina. Kako kaže dr. Dizdarević, da se “takvi proizvodi zaustave na granici, da ne smiju ući u slobodnu prodaju kod nas”.

Donesene izmjene zakona o duhanskim prerađevinama nigdje nisu naglasile, odnosno izdvojile snus kao vrstu duhanskog proizvoda zabranjenu na našem tržištu. Stoga, neka naša inicijativa i od svih zabrinutih roditelja KS-a, a sigurna sam i ostalih kantona, bude u tom pravcu da se izvrši kontrola, odnosno da se uvedu u zakon zabrana i distribucija snusa, zaključuje sagovornica.

Iz Vijeća apeliraju na roditelje i nastavno osoblje da preveniraju upotrebu ovih proizvoda na način da roditelji kontroliraju djecu, a nastavno osoblje prijavi pojave upotrebe unutar škola. Upotreba ove vrste duhanskog proizvoda ima brže dejstvo jer u organizam ulazi preko sluznice usne duplje koja puno brže prenosi nikotin prema mozgu, odnosno prema cijelom organizmu. Pakovanja koja koriste podsjećaju na drogu, jer se mogu unositi i preko nosa ušmrkavanjem.

Prof. dr. Aida Ramić-Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pojašnjava da se kod nikotinskih vrećica snusa radi o dva odvojena proizvoda, čijom konzumacijom nikotin puno brže ulazi u tijelo od cigareta. I jedno i drugo su proizvodi koji se ne puše. Spadaju u bezdimne proizvode. Oba proizvoda su štetna po zdravlje, jer izazivaju nikotinsku ovisnost. Pojavili su se u BiH i zemljama u okruženju, a dodatni problem je neregulisana upotreba – od sastava, distribucije do kupovine, te kao takav proizvod je opasan za djecu i mlade koji ga mogu, bez ograničenja, nabaviti u prodavnicama i na internetu.

MODIFIKACIJE PROIZVODA

Naglašavajući da je kontrola školskih ustanova u ingerenciji djelovanja Ministarstva obrazovanja na nivou FBiH i kantona, kao i inspekcijskih službi, dr. Ramić-Čatak pojašnjava i zakonske odredbe.

Taj proizvod je stavljen na tržište nakon stupanja na snagu novog zakona, kao i svaka modifikacija, uključujući promjene u dizajnu, bilo kojoj od komponenti, promjene dijelova, sadržaja, načina izgaranja ili vrste nikotina, aditiva ili sastojaka duhanskih proizvoda stavljenih na tržište je nakon stupanja na snagu ovog zakona, kaže dr. Ramić-Čatak.

(Tekst je u cjelosti preuzet sa oslobodjenje.ba)

Prethodna priča

Zdravlje: Jednostavnim trikovima protiv bolne menstruacije

Naredna priča

Amra Švrakić: Stigla je nova članica porodice

Najnovije iz Zdravlje

-->