fbpx
/

Jelena Blagojević Harbinja: Mitovi o majčinstvu

Nije tajna da svakodnevno nailazimo na slike o „savršenom“ roditeljstvu. No, u stvarnom životu, koji nije online, je to jako teško postići. S Jelenom Blagojević Harbinja smo razgovarali o najčešćim „mitovima“ o majčinstvu, odnosno o očekivanjima s kojima se na društvenim mrežama susrećemo kada je riječ o ovoj životnoj ulozi.

– Instagram je generalno nametnuo savršenstvo koje kao takvo ne postoji. Savršen ručak, savršen dan, savršen brak, savršena majka, savršeno dijete, savršen život… Ništa nije savršeno i nikada neće biti – kaže Jelena na početku razgovora i u nastavku komentariše najčešće pretpostavke s kojima se susrećemo kada je majčinstvo u pitanju.

Kidsinfo: Majčinski instinkt je najbitniji i nepogrešiv.

Jelena: Da tako je. Možete čuti hiljadu mišljenja, ali ipak će vaš majčinski instikt biti taj koji će imati najbolji odgovor. Najbitnije je da slušate sebe, kako u majčinstvu tako i u životu. Pitajte sebe i dobićete najbolji odgovor.

Kidsinfo: Srećna majka – srećno dijete.

Jelena: 100% tačno. Djeca sve osjete, a posebno emotivna stanja roditelja. Ako je majka nasmijana i srećna, biće i dijete. Zato drage mame odvojite vrijeme za sebe i ugodite sebi, jer samo kad ste vi srećne i zadovoljne biće i vaša djeca.

Kidsinfo: Svaka žena želi postati majka.

Jelena: Potpuno pogrešno. Svi se rađamo potpuno različiti. Ne moramo svi da budemo roditelji/majke i na to imamo potpuno pravo. Niko od nas ne mora ništa, osim što treba (a ne mora) da nađe put i način da bude srećan.

Kidsinfo: Majka nikada nema „negativna“ osjećanja prema svojoj djeci.

Jelena: Majka ne bi trebala da ima negativna osjećanja prema djeci. Ona može da se naljuti i bude stroga, pa i povrijeđena, ali to sve kratko traje i svaka majka iz faze „skloni mi se s očiju“ veoma lako pređe u fazu „dođi da te poljubim, ti si najbolje dijete na svijetu“.

Kidsinfo: Majka uvijek zna šta njeno dijete želi.

Jelena: Ne, majka u većini slučajeva ne zna šta želi njeno dijete i to je sasvim normalno. Majka je ta koja je uvijek uz dijete i pomaže mu da samo spozna šta želi i vjetar je u leđa za ostvarenje tih želja, ali nikako neko ko djetetu „čita“ misli.

Kidsinfo: Dobra majka može biti uspješna poslovna žena.

Jelena: Može i jeste! Sad se vraćamo na „srećna majka – srećno dijete“. Ako je žena srećna u poslovnom svijetu, ako je rad ono što je ispunjava, ako se zadovoljna vraća kući, ona je najuspješnija poslovna žena i najbolja majka.

Majka u većini slučajeva ne zna šta želi njeno dijete i to je sasvim normalno. Majka je ta koja je uvijek uz dijete i pomaže mu da samo spozna šta želi i vjetar je u leđa za ostvarenje tih želja, ali nikako neko ko djetetu „čita“ misli

Kidsinfo: Ljubav između majke i djeteta javlja se na prvi pogled.

Jelena: Nije pravilo. Nakon porođaja svaka žena je u blagom šoku, te nije nužno da će osjetiti bezgraničnu ljubav prema tek rođenom djetetu na prvi pogled. Mnoge majke su zbunjene tokom prvih sati, pa i prvih dana nakon porođaja. Na prvi, trezveni, pogled svaka majka bude osvojena do kraja života. U mom slučaju prave emocije su proradile nakon što smo došle kući. U porodilištu je sve bilo nekako drugačije. Volite vi svoje dijete i osjećate veliku odgovornost, uz to hormoni rade i vi ste u jednoj potpuno novoj ulozi. Dok malo „pohvatate“ konce sve dođe na pravo mjesto.

Kidsinfo: Dojenje je jedini ispravan način ishrane djeteta.

Jelena: Prije bih rekla: „Dojenje je najpoželjniji način ishrane djeteta“. Ne može svaka majka da doji, ma koliko to željela. Nekada kvalitet mlijeka nije dovoljno dobar za napredak bebe. Nekada prosto mlijeka nema. Ja sam Taru dojila 5 mjeseci i nakon toga, na zahtjev pedijatra, uveli smo i dohranu jer beba nije dovoljno dobijala na kilaži. Da li smatram da sam polu-loša majka zbog toga? Ne.

Kidsinfo: Majka treba da voli roditeljsku ulogu u svakom momentu svog života.

Jelena: Uloga majke je najljepša i glavna uloga u mom životu. Ne znači da je uvijek laka, baš naprotiv, ali definitivno mi u svakom momentu života pričinjava radost pomisao na to da sam Tarina mama.

Kidsinfo: Mama sve može sama.

Jelena: Ne. Mama ne može sve sama i ne treba sve sama. Mama je živo biće, srećno, zadovoljno, ranjivo, tužno… Mama često treba pomoć, podršku, savjet… Mama treba vrijeme za sebe da bi bila najbolja mama na svijetu.

Kidsinfo: Postoje prave godine za majčinstvo.

Jelena: Da, postoje. To su one godine kada se vi osjećate spremnom da to i budete. Kada imate dovoljno zrelosti i odgovornosti da jedno malo biće izvedete na pravi put. To nisu godine koje vam neko kaže da jesu, već ono vrijeme kada želite da se ostvarite na tom polju.

Kidsinfo: Normalno je da se očevi kasnije povežu s bebom.

Jelena: Mislim da je normalno. Usudiću se reći da je to čak i češće slučaj. Majka je povezana s djetetom od saznanja da je u drugom stanju. Očevi svoju ulogu preuzimaju nakon devet mjeseci, a za promjene, pa i one pozitivne, potrebno je vrijeme.

Kidsinfo: Kada je riječ o skidanju pelena, oduzimanju cucle i sličnim stvarima, treba pratiti djetetove želje.

Jelena: Definitivno. U našem slučaju je bilo baš tako. Tara je skinula pelenu onda kada je ona to željela i bila spremna. Uzaludni su bili svi naši pokušaji da je „naučimo“ na tutu. Prosto je jednog jutra ustala i rekla: „Ne želim više pelenu, ja sam velika“. Dudu još koristi iako ima 3,5 godine. Doduše, samo kad spava, a velika je spavalica. Pričam joj priče o tome kako će duda otići kod nekog malog djeteta koje mnogo plače i želi baš jednu poput njene, ali odluku ipak prepuštam njoj.

Kidsinfo: Majka treba svoj život prilagoditi djetetovim potrebama i u potpunosti promijeniti svakodnevnicu.

Jelena: Dolazak novog člana porodice neminovno mijenja život nabolje. Svakodnevnica se mijenja, postaje ljepša i sadržajnija. Nije realno da se dijete prilagodi vama zar ne? Naravno da ne morate i ne trebate mijenjati život i svakodnevnicu iz korijena.

Kidsinfo: Svaka mama je najbolja mama za svoje dijete.

Jelena: Svaka mama je najbolja mama. Svako dijete je najbolje dijete.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Video: Napravite zdrave sendviče po receptu Nike i Dee

Naredna priča

Amra Džeko o trudničkim danima: Čeka me peti carski rez

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->