fbpx

Poznate bh. mame: Lekcije kojima želimo naučiti svoje kćerke

Geografske, odnosno kulturne razlike itekako utiču na principe na kojima roditelji zasnivaju odgoj djece. U skladu s tim su pojedini odgojni principi jednima savršeni, a drugima apsolutno neprihvatljivi.

No, ono što je, sigurni smo, zajedničko svim roditeljima, bez obzira na to gdje žive, je da svojoj djeci nastoje da prenesu važne životne lekcije koje će im pomoći kroz odrastanje i život uopšte.

Tri poznate bh. mame su za bonjour.ba otkrile koje su to lekcije koje žele prenijeti na svoje kćerke.

Postoji lista lekcija kojima svoje kćerke želim naučiti, prenijeti im svojim primjerom… sve kako bi one izrasle u snažne, sretne, empatične i samouvjerene mlade žene. Ali najvažnija lekcija je ona o ljubavi prema samoj sebi i da prije svega svoje potrebe stavljaju na prvo mjesto, jer ako ne znamo voljeti prvenstveno sebe, ne možemo na pravi način ni voljeti ljude oko nas – kazala je Amra Džeko.

Aja moja, svijet se neće uvijek odnositi prema tebi sa ljubaznošću. Ipak, nadam se da će ti tvoja ljubaznost biti sidro, čak i kada se slomiš. Svijet ti neće uvijek dopustiti da osjećaš. Ali ne dopusti da ti se srce stvrdne. Snaga se nalazi u dodiru ruke, suzama prijatelja, snaga se nalazi u istini, ma kako god ona izgledala. Nadam se da ćeš se sjećati da je ljubav iskrena. Svijet neće uvijek dopustiti da budeš zadovoljna. Uvijek će biti nešto veće, nešto bolje, nešto novije. Ne dopusti da te zavara da pomisliš da je sreća odredište, a ne kratko vrijeme u kojem cvijet cvjeta. Nadam se da si me dovoljno puta vidjela kako se smijem, nadam se da smo tokom našeg putovanja usput primijetili dovoljno cvijeća na putu, želim vjerovati da smo se ljubili i plesali mnogo. Jer to jeste bitno. Svijet ti neće uvijek dopustiti da pobijediš. Jer to je život. Bit će gubitaka, bit će bitaka. Ponekad je najveća bitka naučiti kada otići. Znam da boli ostaviti stvari iza sebe, ali važnije je zauzeti se za sebe i reći: „Ja sam dovoljna“ – kazala je Naida Kundurović Zečević.

Moja draga Svilena djevojčica danas uživa u svom djetinjstvu. Igra se, pleše, naglas smije i negoduje. Voljela bih da ostane ovako bezbrižna i zaigrana cijeli život, ali nažalost neće moći. Upravo iz tog razloga, njoj i svim djevojčicama u ludom svijetu odrastanja i teških stvari želim da budu svoje, bez obzira na cijenu koju će morati podnijeti. Želim im da odrastaju pune ljubavi prvo prema  sebi, a onda i za sve druge. Sve radi mila moja iz punog srca, uči, druži se, obavljaj svakodnevne poslove. I molim te, radi dobre stvari, da poput domina pokrenemo lavinu ljubavi i dobrote – kazala je Lana Lekić.

(bonjour.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

UNICEF BiH: Podrška trudnicama i majkama s bebama u Ušivku

Naredna priča

Defektologinja Jasenka Lazić  za Kidsinfo: Kako bebe komuniciraju

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->