fbpx

Ljubica Katava Crnogorčević i Dejan Crnogorčević za Kidsinfo.ba o tome kako je izolacija uticala na njihov brak

Psiholozi smatraju da izolacija može prouzrokovati probleme čak i kod onih bračnih partnera koji imaju sretan i stabilan brak, a sve zbog toga što su, po prvi put u životu,  već duže od mjesec po cijeli dan usmjereni jedno na drugo. O tome kako je izolacija uticala na njihov brak za Kidsinfo.ba govore poznata bh. TV voditeljica Ljubica Katava Crnogorčević i njen suprug, pjevač Dejan Crnogorčević koji imaju kćerku Iris. 

Mi zaista nikada nismo ovoliko vremena provodili zajedno, naročito ne otkad smo u braku. U vezi smo često bili zajedno, a s brakom je stigao posao i druge obaveze. Preporučena izolacija nam je došla kao svojevrsna prilika da vidimo gdje smo to mi, koliko se dobro poznajemo, koliko dobro funkcionišemo, te da se posvetimo jedno drugome i našem djetetu.  Mogu vam reći da smo i više nego zadovoljni. Nismo ni sami od sebe očekivali ovaj nivo slaganja, tolerancije i harmoničnog odnosa – kaže Ljubica.

Ona ističe da su tokom izolacije počeli da dijele kućne poslove, a saznali su i za neke nove vještine i osobine koje u periodu prije izolacije nisu bile toliko vidljive.

Dejan me oduševio preuzimanjem određenih poslova koje smo skloni kategorisati kao „ženske“. No sada smo svi u kućama, odnosno stanovima, i teško da tu ima mnogo, takozvanih, muških poslova. U izolaciji on stavlja suđe u mašinu i usisava stan. Ne izrabljujem ga, ali mogla bih se navići. Što se mene tiče, samu sebe sam iznenadila kulinarskim vještinama. Razmisliću da li to treba da pređe u rutini – objašnjava ona kroz smijeh.

No, nije samo ona oduševljenja zbog obroka koje je tokom izolacije spremala.

 Ljubica me oduševila svojim kuvanjem. Do sada smo često jeli vani jer mnogo radim i nismo htjeli da dragocjeno vrijeme koje imamo da budemo zajedno provedemo u kuhinji. Međutim, izolacija je to promijenila i mislim da sam se ponovo zaljubio, ovaj put preko želuca. Kada je o meni riječ, izolacija mi je pokazala da sam mnogo strpljiviji nego što sam vjerovao. Čuvanje djeteta po cijeli dan mi „dobro ide“. Uživam jer nikada do sada nisam imao toliko vremena za nju – kaže on.

Ljubica i Dejan ne kriju da su tokom izolacije postale vidljive i određene partnerske osobine koje ih pomalo nerviraju.

Naravno da ima i toga. Ja sam se tokom izolacije naspavala, što u „normalnim“ uslovima s Iris i nije izvodljivo. Međutim, sada je tata tu i on ustane s njom, a mama duže spava. To Dejana već polako nervira, pa me uporno budi kao: „Mama, mi smo te poželjeli, dosta si spavala“. Mene njegovo cjelodnevno pjevanje već polako izluđuje. Iris je tu s dječijim pjesmama, Dejan u svom stilu, a ja jednostavno želim mir. No i tu se nađe rješenje. Ja „teatralno“ odbijem da izlazim i gledam ljude s maskama i rukavicama, pa Deki vodi Iris vani. Tada i ja imam satak samo za svoju dušu i svi su srećni – kaže Ljubica.

Ona nam otkriva kako izgledaju dani izolacije u njihovom domu.

Svi dani su jako slični, ali se trudimo da uživamo u sitnicama. Iris i ja zajedno kuvamo, ona postavlja sto za ručak i divi se svemu što mama skuva. Deki u tom periodu odmara sa slušalicama u ušima. Prihvatamo izazove na društvenim mrežama, pravimo zvijezde i, doslovno, dubimo na glavi. Sve što radi mama pokuša i Iris, a Deki nas pridržava i strepi nad nama. Sjedimo na balkonu, divimo se nebu, crvkutu ptica, zelenilu obližnjih brda pa čak i rječici koja protiče ispod zgrade, iako nije najčistija. Iris smo to da ne može izlaziti vani objasnili tako što je izvedemo na balkon i pitamo vidi li  ljude, a ona kaže da ne vidi.  Tako joj objasnimo da ni mi ne smijemo i kompromisno pristane na balkon. Navikla je da provodi vrijeme u parku i vozi romobil, ali zato Dejan porani pa „ugrabi“ nekoliko sunčanih sati napolju s njom – kaže Ljubica.

Izolacija je Ljubicu i Dejana naučila mnogim stvarima.

 U izolaciji nam najviše nedostaje priroda. Sada imamo osjećaj da smo nedovoljno uživali u njoj, naročito u ovom periodu proljeća kada je najljepše. Nedostaju nam bližnji. Dejanova porodica je u Loznici i nismo ih vidjeli dva mjeseca. Nedostaju nam i svi ti razgovori, zagrljaji i prisni odnosi s drugim ljudima. Također, u izolaciji smo uvidjeli sve prednosti kuće u odnosu na stan, pa smo počeli ozbiljno razmišljati o nekoj kućici izvan grada. Sanjamo o dvorištu s ljuljačkom, kafi na terasi i o ružama. Za sada je to san, ali potrudit ćemo se da ne ostane samo na tome – kaže ona i dodaje da će nakon izolacije prvo obići najbliže i organizovati druženje i piknik u prirodi.

(Kidsinfo.ba, Milica Brčkalo) 

Prethodna priča

Zadaća učenika o tome šta rade njegovi roditelji tokom izolacije nasmijala sve

Naredna priča

ZDK: Upis prvačića bez ljekarskog i uvjerenja o pohađanju predškolskog programa

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->