fbpx

ZDK: Upis prvačića bez ljekarskog i uvjerenja o pohađanju predškolskog programa

Osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu još nisu započele proces upisa prvačića, odnosno djece koja će do septembra napuniti šest godina života te bi najasen trebala krenuti u školu.

Kako je u izjavi za Fenu napomenuo ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u tom kantonu Spahija Kozlić, upis je trebao početi nakon prvomajskih praznika, ali najavljuje da će ipak biti okončan prema planu, odnosno do kraja maja.

 Škole su se našle u problemu, jer djeca zbog prekida Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, a kojeg nije moguće realizirati online, ne mogu donijeti potvrdu da su pohađala planiranih 180 časova tog programa. Zbog pandemije koronavirusa te izmijenjenog režima rada zdravstvenih ustanova, ne mogu izvaditi ni ljekarsko uvjerenje, koje je također obavezan dokument za upis. Zato smo, zbog objektivnih okolnosti i prava djeteta, pristupili izradi uputstva koje ćemo ovih dana dostaviti školama, a po kojem će biti omogućen upis prvačića i bez ta dva dokumenta – najavljuje ministar Kozlić.

Napominje kako još usklađuju sve detalje tog uputstva i narednih će ga dana poslati školama te će tako biti otkočen proces upisa, koji “može biti okončan i za sedam dana”.

Prema našim procjenama, mogli bismo imati oko 500 prvačića manje nego prošle godine, kada ih je bilo upisano 3.442. Međutim, tačan broj ćemo znati tek kada u septembru počne nova školska godina, jer su promjene moguće i tokom ljeta – ističe ministar Kozlić.

Ako se obistini najava ministra Kozlića da će najesen biti oko 500 prvačića manje, to znači da bi ih bilo više od 800 manje nego 2018. godine, kada je u tom kantonu bilo upisano 3.758 djece u prve razrede. Godinu ranije prvačića je bilo 3.749, a 2016. godine 3.616.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna priča

Ljubica Katava Crnogorčević i Dejan Crnogorčević za Kidsinfo.ba o tome kako je izolacija uticala na njihov brak

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 7. maj od prvog do šestog razreda

Najnovije iz VIJESTI

-->