fbpx

UNICEF BiH: Podrška trudnicama i majkama s bebama u Ušivku

Iza Aiše* i njenih sinova je dug put iz Afganistana preko Irana, Turske, Grčke, Albanije i Crne Gore do BiH gdje već pet mjeseci borave u Privremenom prihvatnom centru Ušivak u blizini Sarajeva. S mlađim sinom svaki dan dolazi u UNICEF-ov Kutak za mame i bebe, dok je stariji sin u školi ili u Kutku za djecu gdje radi zadaću ili se priprema za školske zadatke.

Ovdje nam je lijepo i vrlo sam zadovoljna što imam prostor u koji mogu dovesti sina da se igra, druži sa djecom i dobije sve što mu je potrebno, i sretna sam jer mi stariji sin ide u školu. Ovdje se osjećamo sigurno, a puno nam znači i podrška u hrani i odjeći za djecu”, priča nam, dodajući kako joj je želja da dođe do Njemačke ili neke od evropskih zemalja. Po zanimanju je frizerka, i sanja o vlastitom frizerskom salonu: Kao i svaka majka, želim da obezbijedim sve što mogu za svoju djecu, a prije svega želim da idu u školu”.

U Kutku za mame i bebe je i Mariam* koja je sa svojim jednoipogodišnim dječakom prije manje od mjesec dana stigla iz Gvineje gdje je nedavno došlo do sukoba. U trećem je mjesecu trudnoće.

Lijepo smo dočekani i svi ovdje su veoma dobri prema nama. Dobili smo odjeću, hranu, svaki dan dolazimo ovdje, dijete se igra sa svojim vršnjacima i lijepo mu je, zadovoljni smo”, kaže Mariam, dodajući kako trenutno ne planira ići dalje, ali da se u skorijoj budućnosti, s obzirom da govore francuski jezik, najradije vidi u Francuskoj: “Za svoje dijete želim sve najbolje, da živi u sigurnom i da ide u najbolju školu jer to je jako važno. Ako se školuje, imaće više šansi u životu”.

Pedijatrijska sestra Azra Pljevljak Kečević svakodnevno je u kutku gdje pruža podršku trudnicama i majkama s bebama:

U ovom kutku mame mogu dobiti savjete, provesti vrijeme s djecom, naučiti i nešto korisno. Sprovodim registraciju oko kupanja i lične higijene, podjele hrane za djecu, a ako je dijete povrijeđeno ili primijetimo zdravstvene poteškoće upućujemo ga doktoru”.

Trudnicama i majkama s bebama, kao i samoj djeci, jako je bitna i psihološka podrška, pa je tu i psihologinja Majda Gračić Jogunčić:

Kroz svakodnevne aktivnosti pružamo neku vrstu edukacije i psihosocijalne podrške za majke i djecu, i to je veoma važno jer oni dolaze iz različitih zemalja i osobe su koje su u pokretu, te je jako bitno da im po dolasku omogućimo neku vrstu adaptacije na najbolji način koji odgovara njihovim potrebama u određenom momentu”, kaže Majda Gračić Jogunčić dodajući kako u saradnji s kolegicom Azrom radi i na evidentiranju eventualnih promjena u ponašanju djece. Kaže kako je glavni cilj da se majke i djeca osjećaju sigurno: “Tu smo da osiguramo što prirodniju i topliju atmosferu za svu djecu i majke, i do sada se pokazalo da se jako lijepo osjećaju ovdje u kutku, važno je da pratimo njihov rast i razvoj i osluškujemo njihove svakodnevne potrebe”.

Zamjenica predstavnice UNICEF-a za BiH Veronika Vashchenko kaže kako UNICEF kontinuirano podržava pružanje pedijatrijskih usluga, ishrane dojenčadi i male djece i savjetovanja za roditelje i djecu izbjeglice i migrante koja se trenutno nalaze u privremenim prihvatnim centrima.

Zahvaljujući financijskoj podršci Opće uprave za zdravstvo EU (DG Health), u 2021. godini više od 2500 djece imalo je korist od poboljšanog pristupa pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi, a više od 1800 dojenčadi, djece i njihovih roditelja imalo je pristup uslugama zdravstva i zdrave ishrane putem kutaka za mame i bebe”, kaže Veronika Vashchenko, ističući značaj zajedničkog djelovanja na terenu:

Kako bi osigurao zaštitu i pristup osnovnoj humanitarnoj pomoći za porodice s djecom, UNICEF je s implementacijskim partnerom World Visionom, u suradnji s drugim agencijama na terenu i vlastima u TRC Ušivak uspostavio kutak za majke i bebu kako bi majke djece mlađe od pet godina imale privatan i siguran prostor za dojenje,  dobile pristup uslugama mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške kao i informacije o savjetovanju o hranjenju dojenčadi i male djece i podršku dojenju”.

*Imena su promijenjena u svrhu zaštite identiteta aktera.

(Piše: Almir Panjeta za UNICEF)

Prethodna priča

Mama četvero mališana: Naše iskustvo s atopijskim dermatitisom

Naredna priča

Poznate bh. mame: Lekcije kojima želimo naučiti svoje kćerke

Najnovije iz VIJESTI

-->