fbpx

Doktor Ranko Rajović: Orginalne ideje za kvalitetnu igru sa djecom

Za doktora Ranka Rajovića mnogi tvrde da je najveći stručnjak u regiji kada je u pitanju odgoj djece.  Njegov sistem učenja NTC podstiče zdrav razvoj mozga djeteta,  podržava potencijal i dječije igre smatra  ključnim faktorom za razvoj inteligencije. 

– Najveća je greška je prezaštićivanje, a druga greška je što roditelji ne dozvole djetetu da ima dosadu. Sada imate situaciju da dijete kaže: „Dosadno mi je“. Odmah mama i tata uključuju TV, video-igrice, da mu pobjede dosadu. Mi smo sami sebi rješavali problem dosade. Prelazili smo dva, tri kilometra da bismo se pola sata igrali u nekom parku. Ako je padala kiša dva dana, sami smo bacali loptu u zid, da nam ne bude dosadno. Znači, mi smo morali da mislimo kako da pobijedimo problem dosade, a naše dijete nema šta da misli. Tu je video-igrica, tu je kompjuter, TV sa 20 kanala, nekih dječijih programa i onda kada nema mogućnost da riješi problem dosade, neće to ni znati. Prag tolerancije djece je nula – rekao je.

U jednom od intervjua doktor Rajović je otkrio nekoliko ideja koje će učini da se djeca kvalitetno igraju, a da ta igra ne podrazumijeva korištenje pametnih ekrana. Pogledajte o čemu je riječ.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sara Bero za Kidsinfo: Mi smo tim koji ljubavlju pobjeđuje

Naredna priča

Defektologinja Jasenka Lazić o Down sindromu: Djeca zagrljaja koji liječe

Najnovije iz Razvoj

-->