fbpx
/

Ljubica Katava Crnogorčević za Kidsinfo: Voljela bih da budem prijateljica svojim kćerkama

Dom TV voditeljice Ljubice Katava Crnogorčević je krajem novembra prošle godine bio ispunjen posebnom srećom s obzirom na činjenicu da im se pridružila nova članica porodice. Naime, Ljubica i njen suprug Dejan postali su ponosni roditelji kćerke Kasije, a njenom dolasku se posebno obradovala starija sestra Iris. S Ljubicom smo razgovarali o proširenju porodice i izazovima koje je to donijelo u njen život.

Kidsinfo: Možete li se prisjetiti kako ste se osjećala u momentu kada ste Kasiju prvi put ugledali?

Ljubica: Nevjerovatan osjećaj. Ne znam da li se to može i sa čim uporediti. Uz svu naprednu tehnologiju pa i iskustvo prvog poroda, majka se uvijek pita kakvo će to novo biće biti.

Kidsinfo: Kakva je Kasija beba?

Ljubica: Kasi, kako joj sada već tepam, je jedno malo ali vrlo ozbiljno biće. Djeluje mi kao sušta suprotnost Iris. To je kod sestara, inače, česta pojava, ali ovdje mi je zanimljivo što već sada to osjećam, iako možda i griješim, naravno.

Prvi porod je blagoslov za sebe jer tu zaista ne znaš šta te čeka, pa je samim tim i lakše. Bar u mom slučaju. Iako nisam imala problema ni na drugom porodu, mislim da je prvi ipak prošao bolje

Kidsinfo: Čime ste se Vi i suprug vodili kada ste birali ime za drugu kćerku?

Ljubica: Bojim se da sam ja glavni „krivac“ u oba slučaja. Mnogo sam koncentrisana kada je to u pitanju odabir imena za novo biće koje tek treba da živi i gradi svoj put i ne smatram to nimalo naivnom stvari. Nije bezazleno, kako to muškarci uglavnom znaju misliti. Žene su tu mnogo budnije.

Kidsinfo: Kažu da se, kada je briga o bebi u pitanju, dosta stvari zaboravi. Je li to istina i šta su Vam bili najveći izazovi koje je Kasijino rođenje donijelo sa sobom?

Ljubica: Osjećaj je kao da ne važe ista pravila za svako dijete. Ono što je bilo ispravno i učinkovito kod Iris, sa Kasijom ne važi. Ne reaguju djeca na isti tretman, iste kapi, isti način uspavljivanja… svako je individua za sebe i to mijenja sve.

Kidsinfo: Postoje one žene koje kažu da im je drugi porođaj lakši jer znaju šta ih čeka, ali i one koje tvrde da je baš zbog toga teži s aspekta treme i očekivanja. Kakvo je Vaše iskustvo?

Ljubica: Prvi porod je blagoslov za sebe jer tu zaista ne znaš šta te čeka, pa je samim tim i lakše. Bar u mom slučaju. Iako nisam imala problema ni na drugom porodu, mislim da je prvi ipak prošao bolje.

Kidsinfo: Iako ste se porodili prije nepuna dva mjeseca, već sada možete da se pohvalite zavidnom figurom. U čemu je Vaša tajna?

Ljubica: Tokom trudnoće sam, kao i inače, imala redovne obroke bez nekih izleta sa slatkišima. Ja ne osjećam, odnosno nisam imala te neke posebne želje u trudnoćama. Ništa mi se posebno ne traži, kako bi to naš narod rekao. Mislim da je to ključ svega; uravnotežena ishrana, dosta šetnje i tečnosti i to je to.

Kidsinfo: Koliko je izazovna svakodnevica s dvije male djevojčice?

Ljubica: Zapravo je jako dobra organizacija, koja se sama nameće, vrlo lijepo posložila stvari. Nekako smo se rasporedili. Svako zna svoja zaduženja i nema one pretjerane skoncentrisanosti na jedno dijete jer  to rađa probleme, razmaženost i slično. Ovako je sve mnogo zdravije.

Ono što je bilo ispravno i učinkovito kod Iris, sa Kasijom ne važi. Ne reaguju djeca na isti tretman, iste kapi, isti način uspavljivanja… svako je individua za sebe i to mijenja sve

Kidsinfo: Kakvo su u vašem domu roditeljske obaveze podijeljene?

Ljubica: Ja, uglavnom, brinem o Kasiji, a Deki se orijentisao na Iris. On ima svoje obaveze u samoposluzi, u kući, radi i izvodi nas na naše svakodnevne izlete, a kada je slobodan i kada mama izdvoji vrijeme za sebe, on čuva djecu. I svima je dobro.

Kidsinfo: Kako nastojite provesti vrijeme kada niste sa djecom?

Ljubica: To je neizostavno i ja ne bih bila zadovoljna da nemam samo svoje vrijeme. Svakome je potreban izduvni ventil, nešto da nas skloni od svakodnevice, pa da se opet radujemo svemu što svaki dan podrazumijeva, a da to ne postane nesnošljivo. Kada imate balans, dobar raspored obaveza, dužnosti, uživala i raspored uloga koje vam život pruža, onda ste tek kompletna i srećna žena.

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne govori dovoljno, a trebalo bi?

Ljubica: Upravo o tome koliko svaka majka treba da brine o sebi. Da se posveti sebi jer je tada spremna da bude najbolja moguća majka svojoj djeci. 

Kidsinfo: Kakva je Iris kao starija sestra?

Ljubica: Dobra, za sada se snalazi. Ona mene, uglavnom, oponaša. Sve što vidi da radim pa i način na koji tepam Kasiji, Iris doslovno preuzima. Mnogo bi se više bavila njom, ali budući da je odveć mala ja to ne dozvoljavam. Kao i svaka djevojčica, ona bi je poput lutke pazila.

Kidsinfo: U čemu Vas je dolazak Iris, a zatim i Kasije najviše promijenio?

Ljubica:  To su stvari koje će vjerovatno tek isplivati na površinu. U hodu se čovjek mijenja, odrasta i ne stiže ni primjetiti promjene. U svakom slučaju, promjene su pozitivne. Majčinstvo sa sobom nosi  dosta više i oplemenjuje svaku ženu dodatno.

Kidsinfo: Šta za Vas predstavlja uloga majke? Kakva majka želite i nastojite biti?

Ljubica: Majka prijateljica. Apsolutno ne volim autoritativne uloge, pa bih zaista voljela da budem poštovana, ali majka prijateljica.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Priyanka Chopra i Nick Jonas dobili bebu uz pomoć surogat majke

Naredna priča

Ilda Humić: Neopisiv je osjećaj sreće kada ugledate to malo stvorenje koje vam je ležalo na srcu devet mjeseci

Najnovije iz BEBE

-->