fbpx
/

Tanja Vuković za Kidsinfo: Uz Marija smo osjetili novi nalet ljubavi, ushićenja i posebnih emocija

Tanja Vuković, Miss Bosne i Hercegovine (BiH) za 2008. godinu, ponosna je majka dvoje mališana. Naime, Tanja ima osmogodišnjeg sina Filipa, a prije šest mjeseci je na svijet donijela kćerku Mariju.

S Tanjom smo, između ostalog, razgovarali o majčinstvu, drugoj trudnoći i porodici.

Kidsinfo: Koliko je Marijin dolazak promijenio svakodnevicu članova Vaše porodice?

Tanja: Kada je naša Marija stigla osjetili smo novi nalet ljubavi, ushićenja i posebnih emocija. Ona je unijela toliko nove energije i toliku radost da često u kući komentarišemo kako ne možemo uopšte zamisliti kako smo živjeli bez nje. Dani su mi mnogo dinamičniji, ali ja prosto uživam u tome. Ništa mi ne pada teško jer sam silno poželjela drugo dijete. Ono što je veoma bitno je to da imam dobru organizaciju i veoma sam praktična. Za mene ne postoji nemoguće, samo ako ja imam volju. A toliko sam puna ljubavi da mi se čini da mogu planine pomjerati.

Kidsinfo: Uz Mariju imate i osmogodišnjeg sina. Kakav je Filip kao stariji brat?

Tanja: Filip je osam godina bio sam i bili smo maksimalno usmjereni ka njemu i pružili mu svu moguću ljubav, podršku i toplinu. On je jako priželjkivao sestru ili brata. Želja mu se ispunila i on je toliko divan i pažljiv brat. Inače, po prirodi je veoma emotivan dječak, tako da Marija ima najdivnijeg i najpažljivijeg brata. Prepun je ljubavi prema njoj, gnjavi je, nosa i mami pomaže. Budem presrećna kada mu u očima vidim toliku ljubav i to je upravo ono na šta sam najponosnija. Ja sam, nažalost, ostala bez svog brata i svojoj dječici želim samo zdravlje i razmjenu neizmjerne ljubavi i podrške.

Tokom trudnoće sam dosta puta čula kako će mi biti mnogo teže sa dvoje djece, ali se nisam obazirala. Tačno sam znala šta me čeka i radovala sam se. Željela sam drugo dijete i bila maksimalno spremna na tu ulogu. I sada je baš onako kako sam i zamislila

Kidsinfo: Na koji način ste s njim razgovarali o proširenju porodice? Je li to, kako često možemo čuti, bio izazovan zadatak?

Tanja: Ne mogu reći da nam je to bio izazovan zadatak. Filip je prerastao taj period kada su djeca ljubomorna. Naprotiv, jako je priželjkivao sestru, tako da sam znala da nećemo imati nikakvih problema. Sjećam se momenta kada sam mu saopštila divnu vijest i nikada neću zaboraviti tu radost koja je zasijala u njegovim očima.

Kidsinfo: Koliko Vam se druga trudnoća razlikovala od prve?

Tanja: Bog me nagradio sa divnim trudnoćama, bez ikakvih poteškoća i na tome sam mu beskrajno zahvalna. Nisam imala apsolutno nikakvih problema. Jedini znak da sam trudna je bio stomačić. Možda sam u drugoj trudnoći više uživala, jer sam već jedanput prošla kroz to jako mlada i sada sam bila nekako svjesnija svega i pojačala sam prisutnost svakog momenta.

Kidsinfo: A porođaj?

Tanja: Što se tiče porođaja, oba puta sam se porodila na carski rez. Ovoga puta ciljano, dok sam sa prvom trudnoćom bila ubjeđena da ću se poroditi prirodno, ali nekada stvari ne teku onako kako smo zamislili.

Kidsinfo: Iako ste prije Marije već imali iskustva kada je o majčinstvu riječ, često možemo čuti kako se „sve zaboravi“. Šta su Vam bili najveći izazovi koje Vam je donijelo njeno rođenje?

Tanja: Tačno je da se mnoge stvari zaborave, ali isto tako veoma lako i brzo se “obnovi” gradivo. Tokom trudnoće sam dosta puta čula kako će mi biti mnogo teže sa dvoje djece, ali se nisam obazirala. Tačno sam znala šta me čeka i radovala sam se. Željela sam drugo dijete i bila maksimalno spremna na tu ulogu. I sada je baš onako kako sam i zamislila. Svaki dan mi je uživanje sa dječicom. Puna sam ljubavi, energije i ništa mi ne pada teško!

Kidsinfo: Vi ste sina dobili s 22 godine, te se može reći da ste se mladi ostvarili u ulozi majke. Postoje li uopšte prave godine za majčinstvo?  

Tanja: Da, mog Filipa sam dobila sa 22 godine i uvijek kažem da je to najbolji potez koji sam u životu povukla. Biti mlada mama je nešto predivno. Bila sam veoma opuštena, upravo zbog jedne doze nezrelosti. Nisam razmišljala ni o kakvim strahovima i tako su godine prolazile. Svaku fazu u njegovom odrastanju sam sa lakoćom proživjela. Mislim da se mlad čovjek generalno lakše nosi sa obavezom te vrste. Jednostavno niste ni fizički ni psihički mnogo istrošeni. Da se opet rodim, opet bih istim putem išla i hvala dragom Bogu sto mi je to omogućio; da mi pomogne u ostvarenju ciljeva. Isto tako, svako ima svoje vrijeme za majčinstvo. Svima nama mnoge okolnosti određuju životni put. Smatram da je najbitnije ostvariti se kao majka, a manje je bitno u kojim godinama će to biti.

Kidsinfo: U čemu Vas je uloga majke najviše promijenila?

Tanja: Ja uvijek kažem da, koliko god mi ulagali i učili svoju djecu, toliko isto nas djeca uče novim stvarima. Kroz Filipa sam mnogo puta vidjela svoje vrline i mane, tako da su oni naši mali učitelji. Čistog su srca i duše. Mislim da svakoga od nas djeca učine boljim ljudima, pažljivijim, obzirnijim…

Filip je prerastao taj period kada su djeca ljubomorna. Naprotiv, jako je priželjkivao sestru, tako da sam znala da nećemo imati nikakvih problema. Sjećam se momenta kada sam mu saopštila divnu vijest i nikada neću zaboraviti tu radost koja je zasijala u njegovim očima

Kidsinfo: Kada pogledate na članove svoje porodice, zbog čega ste najviše ponosni?

Tanja: Ponosna sam i zahvalna sto nas je četvoro, prije svega. Zatim na njegujući odnos prema zajednici i na ljubav koju jedni drugima pružamo.

Kidsinfo: Šta za Vas predstavlja porodica?

Tanja: Za sebe mogu reći da sam patrijarhalna i za mene porodica predstavlja apsolutno sve. Moja toplina i snaga. Izvor ljubavi, bezuslovne, čiste i beskonačne. Pokretač svega. Moja inspiracija. Kada se osvrnem na godine iza, najponosnija sam na svoju porodicu. To je moja tvrđava.

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne priča mnogo, a trebalo bi?

Tanja: Trebalo bi da se priča o ljepoti majčinstva. Danas mame gaje mnoge, bespotrebne, strahove, komplikuju i imaju predrasude prema majčinstvu. Majčinstvo nije lak zadatak, ali je najljepši na svijetu. Treba pojačati prisutnost momenta i vrijeme sa svojom djecom kvalitetno provoditi, jer djeca brzo porastu, pa onda žalimo zbog brze prolaznosti vremena. Svakako da dođu teški momenti u smislu kako fizičkog, tako i psihičkog umora, ali trebamo biti zahvalne sto nam je dragi Bog podario djecu i ulogu majke.

Kidsinfo: Šta je ono što Vam je, kada je riječ o vaspitanju djece, posebno bitno?

Tanja: Želim da moja djeca budu, prije svega, dobri ljudi. Pravedni i disciplinovani. Voljela bih da kroz život zadrže radost u srcu, koja će im biti u budućnosti pokretač za ostvarenje svih snova. Insistiram na radosti, pozitivnoj energiji i mislima jer smatram da je to izuzetno bitno za srećan i uspješan zivot.

Kidsinfo: Ako je suditi po fotografijama, samo šest mjeseci nakon porođaja se možete pohvaliti zavidnom figurom. U čemu je tajna Vašeg dobrog izgleda?

Tanja: Hvala na komplimentima, prije svega. U drugoj trudnoći sam dobila samo 13 kilograma, koje sam bukvalno samim porođajem izgubila. Pri izlasku iz bolnice sam nosila sve svoje stare stvari. Dešavalo mi se da su me ljudi u devetom mjesecu trudnoće pitali kad sam se porodila.  Mislim da je genetika presudna u mom slučaju, jer sam zaista jako lijena po pitanju fizičke aktivnosti. To je moja velika mana, za koju se nadam da ću je u budućnosti popraviti.

Kidsinfo: Koliko je za svaku majku bitno da pronađe vrijeme samo za sebe i kako Vi to vrijeme volite i nastojite provesti?

Tanja: Za svaku mamu je bitno da je ona, prije svega, zadovoljna, jer se to reflektuje na njenu dječicu. I sama nastojim da svaki dan budem srećna i ispunjena. Svako ima svoj vid i način opuštanja. Ja pronalazim zadovoljstvo u malim stvarima. Dovoljan mi je lijep i sunčan dan, kafica i šetnja sa mojom porodicom. Moram priznati da nisam  od onih majki koja zadovoljstvo pronalaze u tome da ostave djecu nekome i da same uživaju, pogotovo danas, kada sam zrelija. Najsrećnija sam kada sam sa svojom porodicom. Ta razmjena ljubavi i topline me čini izuzetno srećnom. 

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Amra Džeko: 18. rođendan kćerke Sofije

Naredna priča

Bh. glumica o izazovima nakon rođenja sina: Po izlaska iz bolnice cijeli dan sam preplakala

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->