fbpx
///

ŠTA KAD ZABOLI Slijepo crijevo – problematično, a ne služi ničemu

Jeste li znali da je crvuljak, poznatiji kao slijepo crijevo, jedan od najproblematičnijih organa u dječjem probavnom sustavu?

Taj „zaostali“ dio crijeva koji, sudeći prema istraživanjima, ne služi ničemu, često uzrokuje velike probleme, a ako se njegova upala ne dijagnosticira na vrijeme, može dovesti i do kobnih posljedica.

Što je zapravo slijepo crijevo?

Slijepo crijevo je početni dio debelog crijeva iako samo po sebi nije “slijepo”.

Naime, prema liječnicima slijepo crijevo je onaj dio debelog crijeva koji kao vrećica završava u tankom crijevu.

Ono što laici nazivaju slijepim crijevom je crvuljak koji izlazi iz debelog crijeva, te se ne spaja s ostatkom crijeva, već visi okrenut prema zdjelici.

Slijepo crijevo je komad je debelog crijeva najčešće dug do osam cm, a debljine do sedam mm.

Epitet nepotreban slijepom crijevu se “lijepi” jer je nepotreban ostatak iz prošlosti razvoja čovjeka.

Upala slijepog crijeva: simptomi

Upala slijepog crijeva ili apendicitis je akutna upala koja izaziva jaku abdominalnu bol, gubitak teka i osjetljivost trbušnog predjela na dodir.

Kada slijepo crijevo odnosno crvuljak boli bol se širi donjim desnim kvadrantnom trbuha, a bol se povećava kašljanjem, kihanjem ili smijanjem. Općenito naprezanjem trbušnih mišića.

Kod djece ćete bol u crvuljku prepoznati nakon što imaju problema s dizanjem iz kreveta, često će ostajati u “skvrčenom” položaju. Stariji mališani će se požaliti na bol u trbuhu.

Kod dojenčadi bol neće biti lokalizirana, a osjetljivost čak može i izostati. Također, često je rektalna temperatura povećana između 37.7 i 38.3 stupnja.

Upala slijepog crijeva: simptomi kod djece

  • mučnina i povraćanje
  • povišena temperatura
  • bol na desnoj strani trbuha, a ponekad i u leđima
  • bol koja ne prolazi i nakon promjene položaja
  • posebice bol pri ekstenziji desnog kuka – primjerice pri spuštanju niz stepenice
  • često mokrenje
  • proljev
  • opstipacija

Upala slijepog crijeva: dijagnoza

Dijagnozu liječnik postavlja na temelju kliničke slike, odnosno klasičnih simptoma upale crvuljka.

Ako primjerice izvor boli nije jasan liječnik će učiniti CT s kontrastom kako bi se uvjerio u postojanje upale prije operacije.

Odluku o djelovanju donosi hirurg i to na osnovu nalaza, starosti Vašeg djeteta, cjelokupnog zdravlja i anamneze. Uglavnom, zbog oštećenosti crvuljka i mogućnosti ozbiljnije štete preporučit će se uklanjanje crvuljka operacijom. 

Jedan rez ili više malih

Postoje dvije metode kod uklanjanja slijepog crijeva – otvorena i laparoskopska metoda.

Kod otvorene metode operacija se radi pod pod anestezijom, radi se rez na donjem desnom dijelu trbuha. Pronalazi se crvuljak uklanja.

Kod laparoskopske operacije slijepog crijeva u postupku se koristi nekoliko malih rezova kroz koje hirurg postavlja instrumente koje koristi te sitnu kameru kako bi se gledalo unutar trbuha tijekom operacije. Sama laparoskopska metoda traje 1 – 2 sataVrši se pod anestezijom, ali ova metoda se ne koristi ako je već došlo do prsnuća slijepog crijeva.

Oporavak nakon operacije

Ako je došlo do operacije i ona je protekla u redu, najčešće Vaše dijete može ići kući kroz dan-dva. U slučaju da je bilo određenih komplikacija hospitalizirano može ostati do sedam dana. 

Nakon operacije djeca ne smiju jesti ni piti ništa određeno vrijeme kako bi se crijeva mogla zacijeliti. Za to vrijeme tekućina se unosi pomoću infuzije.

Nakon nekog vremena dopušteno je piti čistu tekućinu poput vode ili soka od jabuke, a zatim se postupno napreduje do čvrste hrane.

U narednim mjesecima potrebna je lagana prehrana koja će zadovoljiti energetske potrebe i omogućiti brži oporavak. Period prilagodbe traje 8 – 12 mjeseci.

Neka djeca morat će uzimati antibiotike nakon izlaska iz bolnice. 

Nakon izlaska iz bolnice

Nakon izlaska iz bolnice ne preporučuje se da Vaše dijete diže teške stvari, da se intenzivno bavi sportom ili bilo kakvim ”grubim” aktivnostima. A

ko se vaše dijete vrati kući s drenažnom cijevi, izbjegavajte kupke i plivanje dok nije odstranjena.

Lagano kretanje po kući je poželjno više nego ležanje u krevetu kako bi se spriječio zatvor. Dajte vašem djetetu voćne sokove, voće, žitarice, kruh od cjelovitog zrna i povrće za ublažavanje simptoma zatvora. 

Konzumira se dovoljno tekućine, tj. 2 – 3 litre dnevno (crni, zeleni i biljni čajevi, povrtna supa – umjereno zasoljena), a potrebno je izbjegavati prevelike količine vlakana, jesti redovito manje porcije i dobro žvakati hranu.

Prethodna priča

TRUDNI STE? Evo šta već sada možete učiniti za zdravlje svoje bebe

Naredna priča

NE PROPUSTITE OVULACIJU! Ove metode učinkovitije su od kalendara, pouzdanost im je čak 99 posto

Najnovije iz BEBE

-->