fbpx
/////

TRUDNI STE? Evo šta već sada možete učiniti za zdravlje svoje bebe

U kojoj god fazi trudnoće da se nalazite, potpuno je prirodno da želite da učinite sve kako bi se vaša beba pravilno razvijala i bila zdrava i u godinama koje dolaze

Dijelimo sa vama 3 jednostavna savjeta koji pomažu da svom djetetu osigurate zdravu budućnost: 

1. Hranite se zdravo
Sada kad ste trudni, jako je bitno da se držite zdravog režima ishrane kako biste zadovoljili vaše i nutritivne potrebe vaše bebe. 

Koje namirnice biste trebali da konzumirate u trudnoći?

Voće i povrće su važni izvori esencijalnih vitamina, minerala i vlakana. 

Složene ugljenehidrate koji su važan izvor održive energije. A upravo to je ono što treba vama i vašoj bebi. 

Proteini pomažu kod rasta tkiva i organa vaše bebe, a takođe i popravljanju i obnavljanju ćelije. Dobri izvori proteina su meso, riba, hrana na bazi soje, sočivo i orašasti plodovi. 

Mliječni proizvodi su bogati kalcijumom koji je važan za razvoj kostiju i zuba kod bebe. Pobrinite se da proizvodi koje jedete budu pasterizovani. Neki meki sirevi su nepogodni tokom trudnoće zbog rizika od trovanja hranom. Pitajte svog ljekara za savjet. 

Esencijalne masti pomažu pravilan razvoj mozga i očiju bebe. Dobri izvori ovih masti su masline, avokado, semenke, orašasti plodovi, hladno ceđena ulja i sardine, haringe ili skuša. 

Koju hranu treba izbjegavati tokom trudnoće?

Izbegavajte hranu koja sadrži modifikovane hidrogenizovane masti – prerađena i pržena hrana. Ona uključuje sve vrste pašteta, sirova ili djelimično kuvana jaja, alkohol i naravno rafinirani šećer od kojeg se prave slatkiši, čokolada i gazirana pića.

2. Provjerite svoj dnevni unos vitamina

Kada ste trudni, potreba za unosom osnovnih hranljivih sastojaka se drastično povećava i veoma lako može doći do manjka vitamina u organizmu majke. To nije dobro ni za vas, a ni za zdravlje bebe. 

Vaša potreba za vitaminom C se povećava tokom trudnoće zbog povećanja volumena krvi. To je bitno za formiranje kostiju i zuba vaše bebe i poboljšava apsorpciju gvožđa. Izvori hrane bogate vitaminom C su citrusno voće, bobice, brokoli i paprika.

Vitamin D pomaže u održavanju nivoa kalcijuma i fosfora, važnih za kosti i zube vaše bebe. Takođe, bez dovoljno vitamina D, tijelo ne može da apsorbuje kalcijum. Najbolji izvor vitamina D je prirodna sunčeva svijetlost. Ako ne dobijete dovoljno sunčanih zraka, na primjer tokom zimskog perioda, možda ćete morati uzeti dodatak vitamina D. Svakako se o ovome konsultujte sa svojim ljekarom.

Potrebno je unositi više gvožđa nego ikada, jer tokom trudnoće dolazi do povećanja volumena krvi. Gvožđe utiče na formiranje crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik do svih organa u tijelu i do bebe. Izvori hrane bogate gvožđem su: crveno meso, riba i živina, jaja, orašasti plodovi i žitarice.

Kalcijum je važan za izgradnju jakih kostiju i zuba. Izvori hrane bogate kalcijumom su: mliječni proizvodi, lisnato zeleno povrće, sjemenke susama i losos.

Folna kiselina tokom trudnoće pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Takođe pomaže da se smanji mogućnost oštećenja nervne cijevi koja spriječava stvaranje problema u bebinoj kičmenoj moždini. Izvori hrane bogate folnom kiselinom su: meso, riba, jaja, tamnozeleno lisnato povrće i žitarice.

Pored ishrane, ženama se savjetuje da unose svoju dnevnu dozu folne kiseline u periodu kada žele da zatrudne i da nastave sa unosom i tokom trudnoće.

Šta je sa uzimanjem suplemenata tokom trudnoće?

U nekim slučajevima nije moguće dobiti sve potrebne vitamine i minerale samo iz hrane koju jedete. Tada je dobar uzimanje suplemenata može biti korisno. Obratite se svom ljekaru za savjet kada je u pitanju uzimanje suplemenata tokom trudnoće. 

3. Sačuvajte matične ćelije svoje bebe na rođenju

Najbolji poklon koji svom djetetu možete dati na njegovom rođenju je sakupljanje i zamrzavanje matičnih ćelija na porođaju. Ovaj brz i jednostavan postupak može biti vrijedan zdravstveni resurs na koji će vaše dijete moći da se osloni u godinama koje dolaze.

Kako se na porođaju prikupljaju matične ćelije iz pupčanika bebe?

Nakon porođaja pupčana vrpca se presječe na uobičajen način. Zatim doktor koji je porodio majku, uz pomoć specijalne igle, izvuče krv koja sadrži matične ćelije iz pupčanika. Potom svaku kap krvi odlaže u sterilnu kesu.

Krv se zatim šalje u specijalističku laboratoriju ili u banku krvi pupčane vrpce gde se obrađuje, zamrzava i čuva u strogo kontrolisanim uslovima.
Od početka do kraja cijeli proces je neinvazivan, bezbolan i siguran kako za majku tako i za novorođenče. 
Da li postoji lakša i bolja investicija koju možete uložiti u zdravlje vašeg deteta?

Prethodna priča

SAMO ZA TINEJDŽERE: Na fakultet ili ne, pitanje je sad!

Naredna priča

ŠTA KAD ZABOLI Slijepo crijevo - problematično, a ne služi ničemu

Najnovije iz BEBE

-->