fbpx
/

Zvezdana Stojaković za Kidsinfo: Maksimalno sam uključena u sinove školske aktivnosti

Odlazak u školu i cjelokupni obrazovni sistem je u velikoj mjeri promijenjen zahvaljujući pandemiji korona virusa. Tako učenici, ukoliko to situacija zahtijeva, boravak u učionicama i druženje na velikom odmoru mijenjaju s online nastavom, a „prozor“ u svijet edukacije im u tom slučaju postaje ekran računara ili mobitela.

O ovoj temi za naš magazin govori Zvezdana Stojaković, novinarka i voditeljica BHRT televizije. Naime, Zvezdanin sin Petar je ove godine u drugom razredu, a uz njega ima i mlađeg sina Aleka. Ona za naš magazin, između ostalog, govori o tome koliko je kao roditelj uključena u sinove školske aktivnosti, te šta joj je posebno bitno kada je riječ o njegovom obrazovanju.

Zvezdana: Petar je krenuo u drugi razred i to smo dočekali s istim uzbuđenjem kao i prvi razred s obzirom na to da prvi nije bio kako smo planirali. Više se nije išlo nego što se išlo u školu, pa su nam nedostajale obaveze poput spremanja ruksaka, peglanja stvari i pripremanja užine. Bila sam emotivna iz razloga što znam da je moj mali oblutak porastao i kada jednom krene u školu godine lete, a on sve brže raste.

Kidsinfo: Šta sinu, kada su škola i školske obaveze u pitanju, savjetujete?

Zvezdana: Prije svega mu savjetujem da bude odgovoran, tačan i uredan. Da poštuje red, rad i disciplinu, te školu kao ustanovu. Ja sam bila odličan učenik i odličan student i danas se pitam da li je to bilo važno? Zato danas želim da moji sinovi budu kulturna i odgojena djeca što će svakako ponijeti od kuće, a znanje i disciplinu očekujem od škole.

Kidsinfo: Šta je današnjim školarcima posebno bitno?

Zvezdana: Petar ove godine nosi ruksak od prošle godine, pernica je ista. Kupili smo samo ono što je tokom prvog razreda potrošio. Sretna sam što to njemu ne igra nikakvu ulogu. Važno je samo da ima sve potrebno i da bude sreman za svaki školski izazov.

Kidsinfo: Gdje kao mama sama sebi postavljate granicu kada je riječ o njegovim školskim obavezama?

Zvezdana: Maksimalno sam uključena u školske i vannastavne aktivnosti. Moja mama je profesor i znam koliko je važno raditi s djecom i biti involviran u svaki proces. Nikada ne bih crtala i pisala za njega jer sam još kao klinka naučila ono: „Kakvo je takvo je, tvoje je“. Naravno, korigovati ću sve i objasniti kada nešto nije u redu, ali nikada crtati i pisati umjesto njega.

Kidsinfo: Petar je prošle godine bio prvačić, a nastava je, uglavnom, bila online. Koliko je to bi izazovan period?

Zvezdana: Prvačićima i nije bio neki izazov jer nije bila klasična online nastava. Imali smo super učiteljicu koja je slala upute i zadatke i iskreno nisamo imali problema. Jedino nam je nedostajala školska klupa i kontakt s vršnjacima.

Vrijeme leti, djeca rastu. To me jako pogađa. Nedostaje mi dojenje, maženje i neke sitnice koje imaju mame i bebe.

Kidsinfo: Šta je za jednog roditelja najveći izazov koji sa sobom donese djetetov polazak u školu?

Zvezdana: Mi smo nekako navikli na svakodnevne aktivnosti i kao porodica smo super organizovani, tako da smo školu dočekali spremni.

Kidsinfo: Kako, kao roditelj, doživljavate odlazak u školu, a u kontekstu pandemije. Budi li to u Vama određenu dozu straha?

Zvezdana: Generalno se jako bojim bolesti. Paničar sam i ne znam se nositi s pandemijom. Svaki dan dumam šta će biti u svijetu i kod nas. Toliko smo se pazili, štitili i izolirali, te na kraju ipak prebolovali COVID.

Kidsinfo: Uz Petra imate i mlađeg sina Aleksa. Roditelji često kažu kako im se čini da im djeca prebrzo rastu. Imate li Vi nekada takav utisak i kakva Vam to osjećanja budi?

Zvezdana: Vrijeme leti, djeca rastu. To me jako pogađa. Nedostaje mi dojenje, maženje i neke sitnice koje imaju mame i bebe.

Kidsinfo: Kada pogledate na svoje dječake, zbog čega ste najviše ponosni?

Zvezdana: Ponosna sam što sam ja njihova mama i što su oni baš „odabrali“ da budem njihova mama.

Kidsinfo: Čime Vas u svom odrastanju najviše oduševljavaju?

Zvezdana: Emocijom. Sretna sam što mogu reći da su moji sinovi čista emocija i ljubav.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Bh. reprezentativac nakon rođenja kćerke: Svakome bih preporučio da prisustvuje porođaju

Naredna priča

Savjeti jednog dede: 4 stvari koje trebate znati o odgoju naših unučića

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->