fbpx

Savjeti jednog dede: 4 stvari koje trebate znati o odgoju naših unučića

Pedijatar i otac troje odrasle djece, Harley A Rotbart, je za Parents pisao o stvarima koje današnji roditelji trebaju znati o odgoju. U nastavku pročitajte njegov tekst.   

Od momenta kada sam dobio prvo unuče sam, kao roditelj troje odrasle djece i dugogodišnji pedijatar, razmišljao o tome šta bih volio da moja djeca znaju kada je riječ o odgoju. Naime, čini se da današnji roditelji rade dosta više nego što smo mi radili, a rado se sjećam i toga kako svakodnevicu promijeni dolazak novog člana porodice, tačnije kako je učini haotičnom. Iako bih, a zahvaljujući dugogodišnjem profesionalnom i životnom iskustvu, svojoj djeci mogao savjetovati mnogo toga kada je riječ o odgoju mojih unuka, sa sigurnošću tvrdim da su četiri stvari najvažnije.

Evo šta današnji roditelji trebaju znati:

NE ZABORAVITE DA BRINETE O SEBI

Briga o djetetu, posebno oni momenti kada držite svoju bebu, mazite je i upijate sve pokrete, mirise i slično su momenti koje ništa ne može zamijeniti. No, briga o djetetu isto tako sa sobom donosi i umor,  a nerijetko i nezadovoljstvo. Upravo zbog toga je neophodno da, s vremena na vrijeme, pronađete nekoga ko će umjesto vas brinuti o vašoj bebi dok vi šetate, sjedite u miru ili radite bilo šta što vas čini sretnima. Ukoliko vam ta kratka razdvajanja ne olakšaju pritisak koji osjećate, razmislite o tome da potražite pomoć stručnjaka i nemojte isključivati mogućnost da imate postporođajnu depresiju ili nešto slično.

SLUŠAJTE SAVJETE ALI VJERUJTE SEBI

Gotovo svi iz vašeg okruženja će vam dijeliti savjete o tome šta je najbolje za vaše dijete. Čak i ako vam te savjete daju vaši roditelji, moja preporuka je da slušate sebe i svog doktora jer je svaka porodica, odnosno svaka roditeljska uloga primjer za sebe.

NEMOJTE POREDITI SVOJE DIJETE

Mnogi mladi roditelji razvoj svog djeteta prate tako što ga upoređuju s drugom djecom. Nemojte to raditi. Vaše dijete će početi da se okreće, puže, hoda i slično u onom momentu kada ono za to bude spremno. Jedino što biste trebali uraditi je konsultovati se s doktorom koji će vam tokom redovnih pregleda reći da li vaše dijete dobro napreduje.

POSTAVITE GRANICE

Ponekad bake i deke, iz najbolje namjere, zaborave da su imali svoju djecu, te da je sada red na nasljednike da brinu o bebi. Upravo zbog toga je neophodno skrenuti nam pažnju kada se puno miješamo, te postaviti granicu koju ne bismo trebali prelaziti. Niko vam na tome neće zamjeriti.

(parents.com, Kidsinfo.ba)  

Prethodna priča

Zvezdana Stojaković za Kidsinfo: Maksimalno sam uključena u sinove školske aktivnosti

Naredna priča

Istraživanje: Roditelji strahuju da će im sinove ismijavati zbog igranja s igračkama "za curice"

Najnovije iz VIJESTI

-->