Britanski princ William otkrio je tajne sastojke koje dodaje čuvenom bolonjeze sosu, jelu koje mu je pomoglo da impresionira suprugu Kate u periodu kada su se zabavljali.
Naime, Willima je podijelio recept koji se nalazi u kuvaru zajedno sa 120 drugih recepata vrhunskih kuhara i poznatih ličnosti, a koji je izdat povodom 40. godišnjice jedne dobrotvorne organizacije.
Sastojci:
- Kašika maslinovog ulja
- 30g maslaca
- veliki luk (isjeckan na sitno)
- mrkva (očišćena i isjeckana)
- 350g nemasne govedine
- 250 ml bijelog vina
- 120 ml mlijeka
- prstohvat muskatnog oraščića
- 400g sjeckanog peleta
- kašičica paste od paradajza
- pakovanje špageta
- 50g parmezana
- 2 kašike svježe nasjeckanog peršuna
- so i biber
Priprema:
Zagrijte ulje i puter u velikoj šerpi i propržite luk dok ne omekša, a zatim dodajte mrkvu i celer, te uz miješanje kuvajte nekoliko minuta.
Zatim dodajte mljeveno meso i kuvajte dok ne postane ružičasto, ali nemojte da prepečete. Sipajte vino i nastavite da kuvate dok sve ne ispari. Nakon toga smanjite temperaturu i umješajte mlijeko i muškatni oraščić i kuvajte a umjerenoj vatri dok mlijeko ne ispari. Pomješajte pelat i paradajz pire, pa posolite i pobiberite. Dodajte meso i dinstajte nepokriveno oko tri sata, miješajući s vremena na vrijeme. Prelijte preko skuvanih špageta.
(noizz.rs, Kidsinfo.ba)