Znam da bi većina vjerovatno htjela da su domaći isti ili bolji od kupovnih, ali oprez, tekstura jednostavno nije ista. To odmah zaboravite.
Jeste li znali da vaša crijeva tj. mikrobiom vole gumene bombone? Da, dobro ste čuli.
Naravno postoji i ali, a taj “ali” je- ne voli kupovne bombone koji su puni čudnih sastojaka.
Vole samo ove domaće napravljene od dva (najviše tri) sastojka. Da sad ne detaljišemo zašto i kako je dobro za vaše tijelo, to ćete morati sami istražiti. Imam neki osjećaj da ste tu jer ste veliki ljubitelj gumenih bombona i da samo tražite alternativu. Ili vam prefora izgledaju.
A tek djeci. Nikad dosta gumenih bombona.
Pa hajde da ih sami napravimo i podijelimo radost.
Kako ćemo, lako ćemo
Dakle, za početak vam trebaju:
- prirodni voćni sok i
- želatina.
Treći eventualno može biti neki zaslađivač po želji.
Pod prirodni voćni sok, misli se na stvarno prirodni, ne onaj iz trgovine, nego onaj direktno iz voćke ili bobica.
Pa probajmo na primjer naranču, smrznute borovnice, maline. Možete naravno izabrati koje god voće, izuzev ananasa, papaje, kivija i smokve, samo zato što se ne mogu želirati.
Želatina vam izgleda komplicirano. Ma kakvi.
Ali hajde prvo da demistificiramo: želatina je, kaže wikipedija, kolagen u najčišćem obliku, i najvažnija proteinska komponenta koja se nalazi u koži, kostima, ligamemntima i vezivom tkivu sisavaca. Proizvodi se kuhanjem životinjskih koža, vezivnoga tkiva ili kosti. U trgovinama je u obliku listića ili praha (u vrećicama kao za prašak za pecivo). Listići su bolji za izradu slastica (krema), a prah će dobro poslužiti za ove gumene bombone.
Želatina nije veganska, zamjena za to je agar agar prah.
Želatina se kod korištenja prvo hidrira i onda otapa na laganoj vatri u nekoj tekućini, u ovom slučaju u soku.
Od zaslađivača preporučujemo med ili javorov sirup, ali u stvarno maloj mjeri.


Zašto praviti kad mogu kupiti?!
Znam da bi većina vjerovatno htjela da su domaći isti ili bolji od kupovnih, ali oprez, tekstura jednostavno nije ista. To odmah zaboravite. Nemaju domaći ni slatkoću, ali tome se možete dodati malo javorovog sirupa ili meda.
Ne morate odmah imati kalup baš za medvjediće. Možete koristiti bilo koji silikonski kalup. Ili ih napravite u običnom plehu, pa režite oblike koje želite.
Konačno i recept!
Osnovni recept glasi:
- 100 ml soka i
- 10 (do 20) g želatine*.
Postupak:
Hidrirajte želatinu na način da ju stavite u posudicu i stavite par kašika vode (da je prekrije) i ostavite par minuta da nabubri. Zatim u lončić stavite sok i zagrijte na laganoj vatri. Nakon minute dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi (2-3 minute). Smjesu prebacite u kalup i stavite u hladnjak da se stisne.
Najlakše je iscijediti sok od naranče ili limuna.
No, ako imate neko bobičasto voće (bilo smrznuto ili svježe) onda ga stavite na laganu vatru i kuhajte dok se ne pretvori u kašu i pusti sok. Prebacite ga u sitno sito i procijedite sok u posudu. Vratite ga u lonac pa dodajte želatinu i ponovite gore navedeni postupak.
Napomena: Za 100 ml soka će vam trebati oko 130-150 g svježeg ili smrznutog voća. Ako slučajno nemate dosta soka, dodajte vode do 100 ml (ili koja već količina vam treba).
I to je to. Javite kako je ispalo!