fbpx

Napravi sama: Čudesni sprej za bujnu i zdravu kosu

Ruzmarin je biljka posvećena je boginji ljubavi i ljepote Afroditi, ali također simboliše mudrost, zbog svog djelovanja na cirkulaciju krvi u mozgu koja podstiče bolje pamćenje. 

Ali ono što možda niste znali je da je upravo ova biljka spas broj jedan za kosu koja je slaba i sklona opadanju, jer sadrži jednu izvanrednu supstancu, urzolinsku kiselinu, koja aktivno stimuliše cirkulaciju krvi u vlasištu. To znači da će više kisika, vitamina i hranjivih materija doprijeti do korijena kose, a to će doprinijeti brzom rastu nove kose.

Regenerativna svojstva ruzmarina poboljšavaju stanje i izgled kose, daju joj sjaj, elastičnost i čvrstinu. Osim toga, ruzmarin takođe doprinosi ozdravljenju kože glave, zahvaljujući svojim protivupalnim, antiseptičkim i antifungalnim svojstvima. A zdrava koža glave je ključ dobrog rasta kose i zalog da ne dođe do prekomernog opadanja.

Napravite sami tonik za kosu od ruzmarina:

Sastojci:

– 5 grančica ruzmarina

– 1 čaša vode

– bočica sa raspršivačem

Priprema:

Stavite vodu da proključa pa dodajte grančice ruzmarina. Ostavite da odstoji 10 minuta. Tekućina treba da dobije blago zelenu boju. Kada se ohladi sipajte u bočicu sa raspršivačem.

Operite kosu i dok je još vlažna, naprskajte cijelom dužinom uključujući i tjeme. Ne ispirajte i ostavite kosu da se prirodno osuši. Koristite svaki put kad perete kosu.

Tonik se može čuvati najduže sedmicu u frižideru i stoga se potrudite da ga iskoristite za to vrijeme.

Prethodna priča

Ljetovanje po mjeri članova porodice Džeko

Naredna priča

Tajna ljepote majke Džejle Ramović

Najnovije iz Samo za Mamu

-->