fbpx

Kako tinejdžeri doživljavaju razvod roditelja

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o uticaju razvoda na tinejdžere.

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforme Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Razvod braka je jedna od situacija koju prati visok intenzitet stresa, posebno u tradicionalnim društvima. Spada u grupu  najvećih izazova s kojima se možemo suočiti. Dok se pokušavamo prilagoditi na bolna osjećanja, jer nestaje jedan dio našeg života, moramo misliti na štetu koju, u ovakvim trenucima, možemo nanijeti djeci.

Ipak, iako često mislimo da je samo razvod taj koji uzrokuje emocionalne probleme kod djeteta, zaboravljamo na činjenicu da je on posljedica nesretnog braka. Sukobi roditelja i nezadovoljstvo u braku uzrokuju veće poteškoće od samog razvoda.

Tinejdžeri, tokom razvoda roditelja, često počinju sumnjati u postojanje ljubavi, bliskosti i odgovornost. Njihov dotadašnji način života se mijenja, a mi imamo odgovornost pomoći im da što lakše prođu kroz ovaj proces. Moramo razdvojiti ulogu roditelja od uloge partnera, te naša i dječija osjećanja i potrebe.

Tjelesni, socijalni, emocionalni i intelektualni razvoj zahtjevaju stabilnu i kontinuiranu podršku porodice, stoga je važno da tinejdžer ima neprekinut odnos sa oba roditelja, njihovu podršku, uključenost i međusobnu saradnju.

Ono što tinejdžeri najčešće osjećaju u situaciji razvoda roditelja su tuga, zabrinutost zbog budućnosti, usamljenost, bespomoćnost, ljutnja (na roditelje i/ili sebe), krivicu i odgovornost zbog razvoda ali i olakšanje jer su roditeljski sukobi okončani. Također, nekada  tinejdžeri mogu okriviti samo jednog roditelja i prestati komunicirati s njim.

Ono na što trebamo obratiti pažnju je:

• Nikada im ne govorimo da se razvodimo jer je to bolje za njih

• Preuzmimo odgovornost

• Ne govorimo ružno o drugom roditelju pred tinejdžerom

• Ne šaljimo poruke bivšem partneru (preko tinejdžera)

• Uvažimo ono što osjećaju i ne pretvarajmo ih u prijatelje s  kojim dijelimo naše emocije (potaknute razvodom)

• Objasnimo da razvod roditelja nije razvod od djeteta

• Obratimo pažnju da li tinejdžer postaje povučen u sebe, što je  često znak da se teško nosi sa trenutnom situacijom

Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu XY Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete ih kontaktirati putem e-mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na broj telefona koji možete pronaći na njihovoj stranici.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Recept Slađane Ikić: Torta za bebe bez šećera i mlijeka

Naredna priča

Amra Ibrahimović predlaže za Kidsinfo: Sadržaji, izleti i aktivnosti za porodice koje žive u Sarajevu

Najnovije iz VIJESTI

-->