fbpx

Amra Ibrahimović za Kidsinfo: Sin me naučio da na stvari gledam očima jednostavnosti

Širok osmijeh na licu i pozitivna energija koju prenosi čak i preko TV ekrana, karakteristike su koje odlikuju Amru Ibrahimović, PR menadžericu i jednu od omiljenih domaćih TV ličnosti. Ona za naš portal govori o roditeljstvu i izazovima koje ova uloga donosi sa sobom, ali i o vrijednostima kojima svakodnevno nastoji naučiti sedmogodišnjeg sina Zlatana. Na početku razgovora nam otkriva je li stroga majka.

Amra: S obzirom da sam jedna od onih mama koje vole sve raditi zajedno s ukućanima, što ne znači da je to ispravno, tako i na ova pitanja pokušavam odgovoriti s njima, a odgovor na pitanje jesam li stroga majka izgleda ovako – Ja: „Nisam“, Ammar:  „Nedovoljno“, Zlatan: „Jesi jako“. Dakle, u konačnici jesam, no ponekad smatram da mi majčinska ljubav uskraćuje istrajnost. Jedna sam od onih koje zarežu pravila, no brzo podlegnem Zlatanovoj mudrosti i popustim.

Kidsinfo: Kakav je Zlatan dječak? Čime Vas u svom odrastanju svakodnevno oduševljava?

Amra: Svoj. Često volim reći: „Moj, a svoj“. Zlatan me već godinama oduševljava svojom zrelošću, odgovoran je dječak i jasno percipira život. Meni kao majci njegova najdraža osobina je što je vrijedan dječak, otvoren, socijalan i maštovit. No, bit ću iskrena, postoje tu stvari i koje me ne oduševljavaju, a jedna od njih je (pre)tvrdoglavost i izbirljivost. Koliko god ove osobine, kroz život i odrastanje bile poželjne, majci sedmogodišnjaka zadaju redovne glavobolje.

Kidsinfo: Sigurno je da Vi Zlatana učite mnogim stvari, no šta je ono čemu on uči Vas?

Amra: Zlatan je mene naučio hrabrosti. No, pohvalnom se čini i činjenica da je mene moje dijete naučilo da na stvari gledam očima jednostavnosti, dakle, lijepo je lijepo, ružno je ružno. Ide mi se jer mi se ide, ne ide mi se jer želim ostati. Ja, kao žena koja je cijelog života okružena ljudima, često sam pristajala na, naprimjer, kafe na koje mi se ne ide i koje mi isisavaju energiju. No, kroz sinovo odrastanje vidjela sam da život može biti mnogo lakši i ljepši ukoliko slušamo sebe, a ne druge. Često kažem roditeljima da čuju svoju djecu, a ne samo da ih slušaju, jer vjerujte te male glavice neke stvari vide mnogo dublje, odnosno, mnogo intuitivnije od nas.

Kidsinfo: Posljednjih sedmica se u medijima puno govori o #nisisama pokretu, a statistike su pokazale da je veliki broj djevojčica, ali i dječaka koji su se u jednom periodu života suočili s nekim vidom seksualnog uznemiravanja. Razgovarate li Vi sa sinom o ovoj temi i šta je ono što ga, u tom kontekstu, nastojite naučiti?

Amra: Koliko sam tužna toliko sam i ponosna na sve ove ljude koje su skupili hrabrost i javno progovorili o ovoj temi. Nažalost, to je realnost, surova ali postojana. Zlatan je još mali, no on i ja od njegove treće godine imamo jedan sveti dogovor, tako smo ga nazvali, po kojem jedno drugom govorimo sve, a najviše svoja osjećanja ili stavove. Polako mu govorim o ovoj temi, na način prilagođen njegovim godinama, ali njavažnije jeste da stalno posmatramo svoje dijete i da otvoreno razgovaramo jer svaka mama može prepoznati određene promjene i pokušati utvrditi njihove razloge.

Frustrira me činjenica da često, pod utjecajem podneblja, svrstavamo mame u dežurne super mame, a tate u pomoćnike u procesu odgoja. Ne, to ne smije biti pravilo jer oba roditelja imaju jednaku važnost za zdrav i pravilan razvoj djeteta

Kidsinfo: Roditelji često ističu da, kada su djeca u pitanju, vrijeme brzo prolazi, te da ne znaju kada i kako su toliko narasla. Čini li se Vama nekada da je tako?

Amra: Svakog dana. Često, kada uspavam Zlatana u njegovoj sobi gledam crteže. Ima onih od 2, 3, 4 godine, pa do ovih ozbiljnih, današnjih. Fotografije me često rasplaču, pa poželim vratiti vrijeme da izljubim taj maleni nosić, jer sada sve manje imam dopuštenje za to. Baš nedavno sam dobila „ukor“ zbog toga što sam mu rekla „srećice“ pred rajom. Tako da… rastu prebrzo!

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne priča dovoljno, a trebalo bi?

Amra: O podjednakoj odgovornosti mame i tate! Frustrira me činjenica da često, pod utjecajem podneblja, svrstavamo mame u dežurne super mame, a tate u pomoćnike u procesu odgoja. Ne, to ne smije biti pravilo jer oba roditelja imaju jednaku važnost za zdrav i pravilan razvoj djeteta.

Kidsinfo: Koje su to najčešće roditeljske dileme s kojima se suočavate?  

Amra: Ooooo, baš ovih dana to je aktuelna tema u mom okruženju. Vječita dilema – je li dovoljno porastao da može sam? Da li ga suviše tretiram da bude ljubazan i mio, pošten i ponizan u vremenu kada društvo ismijava ove vrijednosti i kada je „cool“ biti otresit i stamenit. Jesam li suviše nježna za mamu jednog dječaka? Mnogo je dilema, no čini se da je to dio procesa obostranog sazrijevanja roditelja i djece.

Kidsinfo: Kada govore o djetinjstvu odrasli se, najčešće, sjećaju samo pojedinih momenata koji su im najljepša asocijacija na taj period. Šta biste voljeli da Vašem sinu  bude asocijacija na djetinjstvo?

Amra: Putovanja. Imam tu sreću da svi u kući volimo putovati. Koferi su nam uvijek spremni i često se desi da se u petak u kasnim satima dogovorimo da ujutro putujemo. Putovanja su blagodat kojom se trebamo okoristiti kada god za to imamo priliku.

Kidsinfo: Šta smatrate najvećim izazovima roditeljstva danas?

Amra: U vremenu sveopćih kompleksa, nekontrolisanog i masovnog djeljenja informacija, savjeta i ideja, teških i izazovnih vremena, znati usmjeriti dijete na pravi put, naučiti ga da izbalansira vrijeme digitalizacije života i svijeta, a opet da uspije sačuvati tradicionalne vrijednosti odgoja, poštovanja i iskrenih emocija.

Kidsinfo: Vi i Zlatanov otac ste razvedeni. Upravo se razvod roditelja smatra jednim od najstresnijih iskustava koja djeca mogu doživjeti. Šta je za Vas kao majku,  a u kontekstu odnosa prema sinu i njegovog odgoja, bio najveći izazov kada je riječ o razvodu?

Amra: Razvod je, bez premca, jedna od najtežih stvari sa kojom sam se susrela i njegove posljedice ostavljaju ožiljke na svakom pojedincu, priznao on to ili ne. Nažalost, Zlatan je imao svega 14 mjeseci kada smo se razveli njegov tata i ja, a period koji je uslijedio netom poslije, za sve nas je bio teško i izazovno isustvo. Bilo je trenutaka kojih se često ne želim sjećati, no moram vam priznati da sam upravo zbog sina pronalazila posljednje atome snage da sačuvam razum i hvala Bogu taj period je iza nas. Ponosna sam na činjenicu da danas, skoro 6 godina poslije, imamo prijatan odnos, da Zlatan poštuje različite živote svojih roditelja, a da se mi trudimo da ne osjeti posljedice odvojenog života. No, kako raste, počinje iskorištavati činjenicu da uvijek ima gdje „pobjeći“ kada napravi belaj kod mene ili obrnuto.


Kidsinfo: Rad u medijima podrazumijeva posebnu vrstu posvećenosti. Koliko je izazovno uskladiti privatne i poslovne obaveze?

Amra: Moj radni vijek je uvijek bio popraćen dinamikom, užurbanošću, ljudima, radnim vremenom koje se samo tako zove i priznat ću vam da je bilo dana kada sam morala zakočiti i ponoviti sebi prioritete. Ja sam radoholičarka, no od te uloge postoji ona koja je ljepša i posljednjih godina prioritetna. Postojali su dani kada sam Zlatana vodila na posao, postojali su i oni kada bih dolazila kad spava i odlazila dok je u krevetu, no uvijek sam se vodila onim da je važno na koji način i koliko kvalitetno provodite vrijeme kada ste s porodicom. Nije isto biti kući i provesti dan s djecom uz mobitel i biti kući i razgovarati sa svojom djecom, praviti ručak, čitati, učiti….Tako da, balans danas mora postojati. Tempo je apsulutno prebrz, no porodica je bedem koji ne smije ispaštati.

Razvod je, bez premca, jedna od najtežih stvari sa kojom sam se susrela i njegove posljedice ostavljaju ožiljke na svakom pojedincu, priznao on to ili ne. Nažalost, Zlatan je imao svega 14 mjeseci kada smo se razveli njegov tata i ja, a period koji je uslijedio netom poslije, za sve nas je bio teško i izazovno isustvo. Bilo je trenutaka kojih se često ne želim sjećati, no moram vam priznati da sam upravo zbog sina pronalazila posljednje atome snage da sačuvam razum i hvala Bogu taj period je iza nas

Kidsinfo: Uspijevate li naći vrijeme samo za sebe i na koji način ga volite provesti?

Amra: Da. Možda ne tako često, ali pronađem. Volim otići na masažu, frizuru i kafu s prijateljima. Volim ponekad sama u prirodu, na skijanje, čisto da odmorim um i posložim planove. Iznimno je važno da mame imaju ispušni ventil, s obzirom da je biti majka trajna i dvadesetčetverosatna aktivnost. Samo sretna i zadovoljna mama može tu sreću eksploatisati u domu, u suprotnom, frustracija je neminovna i zasigurno se odražava na sve.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Berguzar Korel: Nikada viđene privatne fotografije i emotivna čestitka za sinov rođendan

Naredna priča

Stigao novi član porodice: Britanska kraljica dobila deveto praunuče

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->