fbpx
/

Savjeti stručnjaka: Evo zašto bebe ne bi smjele piti vodu

Svi znamo koliko je važno piti vodu, ali stručnjaci upozoravaju da je nikako ne treba davati bebama.

Naime, i najmanja količina dodatne vode može utjecati na ravnotežu vode u njihovim sićušnim tijelima, a stručnjaci tvrde da bi to moglo biti kobno. Ovo upozorenje se odnosi na djecu mlađu od šest mjeseci. Kod njih bi i samo gutljaj vode mogao preopteretiti bubrege, što bi moglo dovesti do opasnog stanja zvanog hiponatremija, piše The Sun.

Također, bubrezi kod dojenčadi ispod šest mjeseci su previše nezreli i voda može izazvati intoksikaciju kao rezultat neravnoteže u elektrolitima poput natrija. To može uzrokovati hiponatremiju, situaciju u kojoj previše vode smanji nivo natrija u tijelu. Što može uzrokovati komplikacije poput oticanja mozga, napadaja i, u ekstremnim slučajevima, smrti – rekao je farmaceut Abbas Kanani za Yahoo UK. 

Također, on ističe kako voda može utjecati i na njihovu potrebu za hranom.

Njihovi želuci su jako sitni i lako se mogu napuniti vodom, što otežava dobivanje potrebne hrane – objasnio je.

Zbog svega toga većina stručnjaka se slaže kako bebama mlađima od šest mjeseci ne treba davati ništa osim majčinog ili adaptiranog mlijeka. Ipak, tokom vrućih dana treba pripaziti i na njihovu povećanu potrebu za tečnošću.

Poput odraslih, bebe i mala djeca trebaju piti puno tečnosti da ne bi bili dehidrirani. Ako dojite dijete, ne morate im davati vodu, ali možda će željeti češće piti mlijeko – objasnio je dr. Max Davie, službenik za poboljšanje zdravlja Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječije zdravlje.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sara Džodžo Stevović očekuje drugo dijete: Najraniji simptomi trudnoće

Naredna priča

Gordana i Nikolina, majke dječaka s Down sindromom: Inkluzija iz našeg ugla

Najnovije iz Ishrana

-->