fbpx

UNICEF BiH: Kad bi svijet bio po mjeri djece

„Aktivizam je i kada nešto naučimo, na nekoj konferenciji ili seminaru, a onda to naučeno primijenimo – bilo da smo posadili drvo, nekome pomogli, očistili park… Ali nije samo to, nego i bolji svijet koji izmaštamo pa radimo na tome da sve popravimo…”

Ovako su ukratko aktivizam objasnili Noa Jugo, mladi glumac glumačke akademije Helen O’Grady i jedini dječak koji pjeva u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo i Zoran Ćatić, nagrađivani reditelj, edukator i radijski voditelj, koji su bili urednici i ujedno i gosti četvrte epizode Reimagine Talk, serije epizoda koje u sklopu Reimagine (ponovo osmisli) kampanje realizuje UNICEF u Bosni i Hercegovini. Oni vjeruju da se kroz muziku, pozorište i uopšte kroz umjetnost može ukazati na mnoge probleme i popravljati stvari, tako da umjetnost jeste jedna vrsta aktivizma.

Noi su muzika i pozorište bliski, Zoranu radio, film i mediji, a obojica vjeruju da svako od nas svojim primjerom i svojim postupcima može promijeniti svijet, pa nije mnogo trebalo da nađu zajedniči jezik o aktivizmu. Čak su zajedno započeli ponovno osmišljavanje škole – za 20-ak minuta koliko je trajala epizoda, složili su se kako je izuzetno važno da se u škole uvede novi predmet – Medijska pismenost.

Obojica su zaključili da je svako od nas medij, jer prenosimo i kreiramo neki sadržaj i plasiramo ga, najčešće, putem svojih profila na društvenim mrežama. I u tome nema velike razlike između svakoga od nas i velikih medija.

Pogledajte video.

(unicef.org, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Godišnje doba u kojem smo rođeni utiče na naš karakter

Naredna priča

Emina Jahović: Promijenila sam 30 dadilja, niko mi se nije dopadao

Najnovije iz VIJESTI

-->