fbpx

Beba ima pelenski osip? Ovako njegujte osjetljivo područje

Crvena otečena koža i male upale u području pelena veliki su i bolan problem za bebe i roditelje. Kako spriječiti i liječiti otkrivamo u nastavku.

Pelenski osip kod beba: Zašto se javlja?

Roditeljima je ranjena i natečena intimna zona kod beba dobro poznati problem. Male upale mogu se iz područja stražnjice proširiti u područje genitalija i prepona te tako stvaraju mališanima neugodne bolove.

Najčešći razlog tome su urin i stolica, čija se toplota i vlaga skupljaju u peleni. Vlaga i toplina omekšavaju osjetljivu dječiju kožu te smanjuju njenu zaštitnu funkciju. Zbog toga koža postaje podložnija bakterijama i gljivicama, kojima baš ovakvo okruženje odgovara.

Crvenilo u području pelena: Kako to spriječiti?

Poznato je da je bolje spriječiti nego liječiti. Uz ove savjete sačuvajte osjetljivu kožu bebe:

  • Najbolja prevencija za to je redovno mijenjanje pelena. To je posebno važno ako je koža bebe osjetljiva – u tom slučaju mijenjajte pelene toliko često da ne dozvolite skupljanje vlage i tečnosti na koži.
  • Za bolju prozračnost osjetljivog područja, pelena bi trebala biti blago otpuštena. Na taj način se mogu oslobađati toplota i vlaga.
  • Za čišćenje područja pelena u većini slučajeva dovoljna je samo voda. Zbog praktičnosti isto tako možete koristiti vlažne maramice, koje bi trebale biti isključivo natopljene vodom. Ako se već odlučite za vlažne maramice s dodatnim sastojcima, pročitajte koji su od tih pogodni za osjetljivu kožu.
  • Nakon čišćenja nježno osušite osjetljivu kožu.

Osip od pelena: Kako ga tretirati?

Unatoč svim mjerama, koža je u području pelena crvena i bolna? Ovako smanjite crvenilo i upalu:

  • Kako biste ublažili površinske iritacije kože, namažite problematična područja s kremom za zarastanje rana. Tako smirujete kožu i potičete regeneraciju.
  • Dajte svojoj bebi pauzu od pelena, na taj način koža se odmara i suši na svježem zraku. Naravno da je to najbolje raditi tokom ljeta na otvorenom, ali ako želite možete to i u zatvorenom pokušati.
  • Odrecite se svih dodatnih sastojaka za čišćenje. Najbolje očistite osjetljivo područje samo vodom i mekanim maramicama.
  • Kod jakog osipa potražite pomoć ljekara.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Kidsinfo.ba fotoreportaža: Idealna destinacija za porodični izlet i uživanje

Naredna priča

KIDSInfo istražuje: Da li roditelji u BiH zbog COVID-19 smiju biti uz bolesnu djecu u bolnicama?

Najnovije iz Zdravlje

-->