fbpx

KIDSInfo istražuje: Da li roditelji u BiH zbog COVID-19 smiju biti uz bolesnu djecu u bolnicama?

U Hrvatskoj je zbog pandemije donesena odluka da roditelji djecu smještenu u bolnicama mogu da posjete na samo 15 minuta, a kako bi se spriječilo potencijalno širenje korona virusa. 

– Tih pet dana, četiri noći, ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju – kaže majka 2-godišnje curice koja je, osim što je bila odvojena od djeteta, morala potpisati da dozvoljava da joj dijete vežu za krevetić, jer nema dovoljno osoblja koje bi o svima brinulo.

KIDSInfo je istražio kakva su pravila za posjete roditelja ili ostanak u bolnici sa djecom u BiH tokom pandemije.

Gdje roditelji smiju biti uz djecu a gdje samo telefonski saznati stanje djeteta?

Kakva je situacija u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (UKC Tuzla), Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, tačnije da li  dozvoljavaju boravak roditelja uz hospitalizovano dijete? Kao i u drugim pitanjima zdravstvene i epidemiološke zaštite, pravila su drugačija od mjesta do mjesta.

Iz KCUS-a su nam rekli da ne preporučuju, ali dozvoljavaju da roditelj boravi uz dijete do 15 godina starosti. Ukoliko dijete koje se liječi na ovom kliničkom centru dolazi iz drugog kantona Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) onda roditelj mora donijeti dokaz (test) da je negativan na korona virus, a troškove, kako su nam rekli u ovom kliničkom centru, refundiraju nadležni zavodi zdravstvenog osiguranja. No, ukoliko je roditelj iz Kantona Sarajevo, onda prolazi kroz trijažni punkt na kojem se određuje da li je potrebno testiranje.

I u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru je dozvoljeno da roditelj boravi uz dijete, a testiranje na korona virus, ukoliko se procijeni da je neophodno, vrši se u ovom kliničkom centru.

Kada je riječ o stanju na UKC Tuzla boravak majke uz dijete je dozvoljen ukoliko je riječ o majkama koje doje, o djeci do sedam godina starosti, odnosno djeci bez obzira na životnu dob ukoliko je neophodno prisustvo majke zbog određenih indikacija kao što su priprema za određenu dijagnostičku proceduru, edukacija majke za primjenu terapije (inzulinska pumpa), edukacija za uspostavljanje pravilnog režima ishrane, te ukoliko je riječ o djetetu s autizmom, djeci s poteškoćama u razvoju i slično.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu korona virusom, posjete su ukinute i ulazak posjetiteljima na kliniku nije dozvoljen, a većina djece je hospitalizirana s majkama. U slučaju kada majka zbog svojih porodičnih razloga, nemogućnosti odsustva s posla ili bolesti nije u mogućnosti da boravi uz dijete, ponudi se, uz odobrenje načelnika Klinike, boravak nekog od ženskih članova porodice – kazali su iz ove klinike.

Lejla Hodžić, majka petogodišnje djevojčice koja je zbog operacije krajnika tokom jula dvije noći provela u Kantonalnoj bolnici Zenica, ima pozitivna iskustva:

– Nisam morala imati negativan test na korona virus, nego su anketni list o putovanjima i mjerenje temperature bili dovoljni da mi dozvole da budem s njom. Bila sam uz kćerku sve vrijeme, pa čak i odmah nakon operativnog zahvata – objašnjava ona.

Lejla dodaje da tokom boravka u bolnici nije smjela napustiti odjel bolnice na kojem je njena kćerka operisana.

– Neophodne stvari je suprug donosio do kapije bolnice odakle su ih sestre s odjela donosile meni. Maske za usta i nos su bile obavezne za sve pacijente, ali i mene kao pratnju tokom cijelog boravka – objašnjava ona.

Situacija je, kada je riječ o UKC RS, nešto drugačija. Naime, u ovom kliničkom centru nije dozvoljeno da roditelj boravi uz dijete, osim ako nije riječ o djeci s poteškoćama razvoju. Sve informacije o zdravstvenom stanju djeteta roditelji mogu saznati telefonski.

Prethodna priča

Beba ima pelenski osip? Ovako njegujte osjetljivo područje

Naredna priča

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH uspostavio novu cijenu PCR testiranja

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->