fbpx

Alemka Markotić: Kako na jesen razlikovati gripu od korone

Hrvatska, kao i naša zemlja, bilježi povećan broj novozaraženih od korona virusa. Dr. Alemka Markotić, ravnateljicA Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” je za hrvatske medije govorila o ovoj temi, te o vakcini i razlici između virusa i gripe koja je karakteristična za jesen.

“Dobro je što nema previše hospitaliziranih, ali nije dobro što se brojke povećavaju, jer se povećavanjem brojki mogu pojaviti i teži oblici bolesti. Savjeti su isti oni koje ponavljamo mjesecima – distanca i higijena. Onog trenutka kad im se učini da su brojke manje, ljujdi se opuste”, rekla je Markotić.

Istaknula je kako u preporukama za rad noćnih klubova nema ništa novoga te da je sve već komunicirano s vlasnicima objekata. Zatvoreni prostori nose povećani rizik i stoga je bolje da svi koji mogu rade na otvorenom, dodala je.

Komentrirala je i rusko cjepivo te navela kako su znanstvenici putem medija saznali da se ono pojavilo. Nedostaju stručni podaci o istraživanjima, naglašava, posebno oni o najvažnijoj, trećoj fazi, u kojoj bi cjepivo trebalo biti ispitano na više tisuća ljudi, “kako bismo znali da je učinkovito i ima li nuspojava”.

Dodala je i kako je trenutno šest cjepiva u završnoj fazi kliničkog istraživanja, dva iz Kine i četiri iz ostalih dijelova svijeta, te bi se krajem proljeća iduće godine moglo dobiti odobrenje za daljnje cijepljenje.

Jednom kad cjepivo bude dostupno, prednost će pri cijepljenju imati ljudi koji su u rizičnim skupinama i zdravstveni radnici, kao i oni koji su zbog prirode posla više izloženi.

Što se početka školske godine tiče, Markotić je kazala kako je plan da sva djeca krenu u školu te da se prati kako će se situacija razvijati, tako da se može brzo reagirati ako se pojavi zaraza. “Zasad po znanstvenim istraživanjima i studijama izgleda da djeca, posebno ona mlađe dobi, nisu značajni prenositelji bolesti COVID-19 pa očekujemo da djeca regularno krenu u školu”, kazala je šefica “Dr. Frana Mihaljevića”. Dodala je i kako je nešto veći rizik u srednjim školama, jer tada djeca već počinju izlaziti.

Ako se neko dijete i zarazi, epidemiolozi će svaku situaciju procjenjivati zasebno, istaknula je, jer se ne može isključiti i mogućnost da do zaraze nije došlo u školi.

Na pitanje kako ćemo ujesen razlikovati koronu od gripe i viroze, odgovorila je: “Klinički će to biti teško razlikovati, ali liječnici i zdravstveni sustav potrudit će se da definiramo o kojoj se bolesti radi. Sigurno će se ići na savjete da oni s blažim respiratornim problemima ostanu kod kuće, a da oni s težim simptomima odu u bolnicu”, kazala je dr. Alemka Markotić.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Profesorica matematike i informatike za Kidsinfo: Školska klupa i izvođenje nastave u učionici su nezamjenjivi

Naredna priča

Jelena Veljača o problemima u trudnoći: Beskrajni odmor u krevetu s dijagnozom prijetećeg pobačaja

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->