fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Helikopter roditelji

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici svake sedmice  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o “helikopter roditeljima”. 

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforma Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Kao roditelji normalno je da želimo najbolje svojoj djeci; da budu uspješni, kreativni, obrazovani, pametni. Shodno tome, radimo sve što je u našoj moći da im osiguramo što bolju budućnost. Ipak,nekada nas naše dobre namjere mogu odvesti predaleko i nesvjesno počinjemo kreirati ne baš zdravu dinamiku između nas i djece. Iz želje da zaštitimo dijete postajemo ekstremni i počinjemo ga štititi do krajnjih granica. Postajemo „sveprisutni“. Budimo ih da ne zakasne, spremamo doručak (i u dvadesetim), čitamo lektiru, radimo zadaću, branimo ih od svih frustracija. Stalno je prisutna velika briga za djecu ali i kontrola njihovog ponašanja. Postajemo aktivno uključeni u njihove živote da bi im pomogli da uspiju u životu i postignu željene ciljeve (čak i kada su djeca mlade odrasle osobe).
 
Ako radimo gore navedeno; pružamo bezgraničnu toplinu i podršku ali uz intenzivnu kontrolu, dobronamjerni smo ali previše uključeni, te se često ponašamo neprikladno u odnosu na dobi i sposobnosti djeteta mi u stvari njegujemo helikopter roditeljstvo – stil roditeljstva koji je u konačnici onesposobljavajući za dijete.
 
Iako brižni i puni podrške, helikopter roditelji negativno utiču na autonomiju djece, nametljivi, posebno kada je u pitanju obrazovanje djece. Umjesto poticanja samostalnosti i nezavisnosti, helikopter roditelji iste sputavaju i zaustavljaju rješavajući probleme i radeći važne zadatke umjesto svoje djece, smatrajući da je takvo opravdano i da će djetetu omogućiti prednosti u budućim životnim izazovima. U stvari. Čine upravo suprotno. Kada helikopter roditelji rješavaju probleme i izazove svoje djece, oni im onemogućuju suočavanje s problemima koje bi trebali samostalno svladavati. Ono $na što utičemo ovim odgojnim stilom je razvoj niskog samopouzdanja, veća emocionalna ranjivost, nesigurnost u sebe. Šaljemo im poruku da nemamo povjerenja u njih, ne vjerujemo dovoljno da će oni sami učiniti nešto dobro. Ovakvim zaštitničkim stavom mi djeci oduzimamo osjećaj uspjeha, učimo ih da je svijet opasno mjesto i da ne mogu uspjeti sami. Također, smanjujemo svoj autoritet (djeca mogu imati osjećaj da smo zabrinuti i oko onih stvari na koje oni gledaju kao nevažne sitnice. Na taj način gubimo snagu roditelja).
 
Uticaj roditelja na djecu je nemjerljiv a načini na koji se odnosimo prema njima, podržavamo, motiviramo, ono što ih učimo, kako postavljamo granice, naša očekivanja, utiču na dječju percepciju sebe i svijeta koji ih okružuje. Djetetu je neophodno izlaganje konfliktnim situacijama s drugim osobama kako bi naučilo komunicirati i nositi se s problematičnim ličnostima. Mora se susresti s naizgled nerješivim problemom da bi naučilo kako doći da najboljeg rješenja. „Sačuvati“ ih od ovoga je fatalno za dječji razvoj. Djeca moraju postati svjesna da je ponekad moguće dosegnuti “zacrtano”, da ponekad stvari ne ispadnu onako kako smo željeli. Djecu ćemo najbolje zaštititi ako ih naučimo da niko nije savršen, da svi griješimo i da je to u redu.Podržati ih da uče na tuđim pogreškama, ali ih pustiti da griješe jer je neprocjenjivo i učiti na svojima. MI smo tu da im pružimo podršku. Hrabrimo ih i pomognemo ako oni to traže od nas.
 
Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu XY Roditeljskog savjetnika.Usluge savjetovališta su besplatne, a možete ih kontaktirati putem e-mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na  broj telefona.
 
Psihološko savjetovalište ponovno počinje s radom 25.08. tekuće godine, nakon godišnjeg odmora.
 
(XY roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Video: Trening kod kuće s bebom

Naredna priča

Srce za djecu: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi 10. avgusta

Najnovije iz RODITELJI

-->