fbpx

Srce za djecu: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi 10. avgusta

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH 10. augusta organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi simboličnog naziva “Daruj krv, budi njihov heroj!”

Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život.

Krv i njeni derivatni su potrebni u kontinuitetu, kako djeci oboljeloj od raka, tako i drugim pacijentima, jer ona predstavlja lijek bez kojeg ne mogu završiti svoje liječenje.

Stoga, poručuju organizatori, vrlo je važno da i u vrijeme pandemije COVID-19 budemo uz njih više nego ikada.

Građani koji žele da doniraju krv i poklone dio sebe, to mogu učiniti u vrijeme od 08.00 do 18.00 sati u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH. Doniranjem krvi mogu spasiti živote čak tri djeteta. 

Svaki darivalac na ulazu u Zavod mora proći trijažni proces. Obavezno je poštivanje preporučenih mjera zaštite u prostorijama Zavoda, nošenje zaštitne maske i držanje distance od najmanje 1,5 m.

Također, mole građane da se ne prijavljuju ukoliko su putovali u države sa širenjem novog virusa korona u posljednjih 28 dana, koji su prehlađeni, koji kašlju, kišu, imaju zarazne bolesti ili koji su bili u kontaktu s bolesnom osobom, saopćeno je iz Udruženja “Srce za djecu“.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Helikopter roditelji

Naredna priča

Novi video Slađane Ikić: Bh. destinacija koju možete posjetiti s bebom

Najnovije iz VIJESTI

-->