S porastom temperatura smanjuje se želja za topla jela. Laganu i svježu alternativu nudi hladna supa kao što je španski klasik Gazpacho, koji će uz osvježenje donijeti i osjećaj odmora na stol.
Gazpacho je popularna supa iz južne Španije, spremljena s nekuhanim povrćem, koja se služi hladna. Priprema je jednostavna i brza a može se prilagođavati i pripremati prema različitim ukusima – npr. sa slanutkom.
Sastojci za 4 porcije:
- 2 konzerve dmBio paradajza u komadima
- 100 ml dmBio paradajz soka
- 50 g jogurta
- 1 staklenka dmBio slanutka
- 1 zelena paprika
- Bosiljak
- 1 kašika dmBio smeđeg šećera
- ½ kašike kajenske paprike (ili čilija u prahu)
- Biber
- Sol
- 1 pakovanje dmBio raževog tosta
Priprema:
- Komade paradajza i sok od paradajza staviti u šerpu te pomoću štapnog miksera ispasirati. Potom dodati jogurt.
- Slanutak isprati u cjediljci hladnom vodom. Papriku oprati, očistiti i isjeckati na sitne kockice. Nekoliko listova bosiljka izrezati na tanke linije. Slanutak, papriku i bosiljak dodati u hladnu supu od paradajza.
- Supu začiniti smeđim šećerom i kajenskom paprikom. Potom ostaviti u frižider i dobro ohladiti.
- Prije serviranja dodatno začiniti biberom i soli te dekorisati listićima bosiljka.
- Prema želji tostirati dmBio tost i poslužiti.
Prijatno!
dmBio nudi veliki izbor kvalitetnih, nutritivno bogatih namirnica. Iako EU eko-regulativa za bio kvalitet propisuje da samo 95% sastojaka trebaju biti organski, dmBio teži ka tome da 100% svih sastojaka proizvoda budu upravo organskog porijekla. Sirovine se obrađuju samo onoliko koliko je potrebno. Također, dmBio se u potpunosti odriče svih dodatnih aroma. Redovne kontrole sastojaka kao i procesa proizvodnje garantuju visok kvalitet dmBio proizvoda.
Proizvodi korišteni u receptu:
dmBio slanutak 220 g
dmBio paradajz u komadima, Natur 240 g
dmBio sok od paradajza 500 ml
dmBio raževi tost 260 g
dmBio smeđi šećer 1 kg