fbpx

Najčešće bolesti kože u ranoj dječjoj dobi

Koža novorođenčeta je crvenkasta, obložena zaštitnim slojem siraste mase – vernix caseosa, koja ju štiti od plodove vode. Najvećim dijelom pri prvom kupanju vernix se skida, koža je podložna sušenju, nerijetko se gornji sloj i vidljivo osuši.

U dobi od mjesec dana bebe dobivaju svoj ljupki izgled i zbog nježne, čiste, ružičaste kože. No da ne bi sve bilo idealno na koži, u određenog broja dojenčadi javljaju se diseboroične promjene kao posljedica neujednačenog lučenja žlijezda lojnica. Na nekim dijelovima koža je izrazito suha, npr. na licu (crusta lacteal, lat.), na drugima masna – na vlasastom dijelu glave stvaraju se masne ljuskice (tjemenica). Ovakva koža zahtijeva posebnu dodatnu njegu. Promjene traju određeno vrijeme i potom nestaju, obično u drugom mjesecu ili početkom trećeg. No ne uvijek! U nekih beba ove diseboroične promjene prethode pojavi ekcema, vrlo neugodne kronične bolesti kože dječje dobi. Stari naziv koji se rabi povremeno i danas za ovu kožnu bolest je neurodermitis. Naziv nije opravdan jer bolest nije ni u kakvoj vezi sa središnjim živčanim sustavom niti mentalnim razvojem djeteta. Budući da ovu bolest uz promjene na koži prati i žestoki svrbež, koji može utjecati na raspoloženje malog bolesnika, i dijete postaje razdražljivije i loše spava.

Točna dijagnoza ekcema korak je bliže pravilnom liječenju. Uzrok pojave bolesti nije uvijek moguće ustanoviti, ali je neosporno da nasljeđe ima znatnu ulogu za pojavu ekcema. Pedijatar će u cilju pravilnog liječenja potražiti i mišljenje alergologa i dermatologa. Alergološki testovi mogu u znatnoj mjeri pomoći u otkrivanju alergena koji je glavni “krivac” za pojavu odnosno pogoršanje bolesti. Primjerice ako je alergen bjelančevina kravljeg mlijeka, mora se primijeniti drugačiji način prehrane.

(DJECA.HR)

Prethodna priča

Probudite u djetetu ljubav prema čitanju

Naredna priča

Zašto djeca ne vole tutu

Najnovije iz VIJESTI

-->