fbpx

Pravila odgoja djece: Igra kao ključ razvoja

Sve više stručnjaka iz oblasti pedagogije tvrdi da je ključna stvar u odgoju djece podsticanje kreativnosti, te da je moderne tehnologije koče. Naime, problem je, kako navode, u tome što djeca dolaze u kontakt s brojnim informacijama koje ne znaju da iskoriste na adekvatan način, što u negativnom smislu utječe na njihov razvoj. 

Pedagozi ističu da se kreativnost razvija igrom, koju definišu kao najvažniji posao u životu svakog djeteta. 

– Nekad je bilo normalno da dijete trči od jutra do mraka, preko kamena, potoka i grane, pri čemu procjenjuje dužinu skoka i to kako će to izvesti. Ono pri tome drži ravnotežu i mozak mu radi jer mora da razmišlja. Tu je prava igra u kojoj se mozak razvija – objašnjava Ranko Rajović, autor programa “NTC sistem učenja”. 

On ističe da su fizičko, muzičko i likovno najvažniji predmeti u životu djeteta sve do 12. godine života jer, između ostalog, podstiču kreativnost. 

– Dijete treba da se igra samo, s odraslima i svojim vršnjacima. Treba da se igra s različitim stvarima, igračkama koje su savršene, ali isto tako i nečim što je stvaranje i igračaka i igre – objašnjava Ljubica Beljanski Ristić, rukovodilac programa “Školica”.

(luftika.rs/kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Kiflice s feta sirom

Naredna priča

Istraživanja dokazala da bebe trebaju spavati s majkom

Najnovije iz Zabava u kući

-->