fbpx

Savjeti: Rashladite dom i bez klima-uređaja

Najefikasniji način da vaš dom rashladite u ljetnom periodu je upotreba klima-uređaja, koji će vrlo uspješno sniziti temperaturu, ali i povećati vaš račun za električnu energiju. Ipak, u praksi su prisutna i rješenja koja neće predstavljati veliki udarac na vaš budžet.

Iako će vam pružiti skoro pa trenutno olakšanje brzim snižavanjem temperature, klima-uređaji i dalje ostaju veliki neprijatelj okoline. Jer, iako hladite vaš dom, fosilna goriva koja sagorijevate pri ovom procesu učiniće buduća ljeta još toplijim.

U nastavku pročitajte načine na koje možete umanjiti količinu izvora toplote i ukloniti toplotu iz enterijera uzrokujući pri tome što manje štete po okolinu.

Ventilatori

Ukoliko ste u potrazi za načinima da pobijedite toplotu, viseći ventilator može biti odlična investicija za vaš dom. Ovaj uređaj prostoriju u kojoj se nalazi može učiniti šest do sedam stepeni hladnijom. Ventilatori ne koriste mnogo energije, ali kada vazduh cirkuliše, boravak u prostoriji je mnogo prijatniji. Najbolji su viseći ventilatori, ali i dobar prenosni ventilator može biti efikasno rješenje. Pobrinite se da viseći ventilator bude uključen na ljetni način rada, odnosno – da vazduh struju prema dolje.

Roletne, žaluzine i paravani

Za odbijanje toplote iz prostorije na prozore postavite svijetle roletne, žaluzine ili paravane. Postavite ih sa istočne, odnosno zapadne strane i pravovremeno u potpunosti zatvorite, zavisno od doba dana, kako biste sunčevu toplotu zadržali napolju i pomogli na taj način visećim ventilatorima da odrade što bolji posao.

Uvijek imajte na umu da je najbolji način rashlađivanja doma – zadržati toplotu napolju.

Biljke

Vlasnicima privatnih kuća preporučuje se sadnja drveća sa južne i zapadne strane kuće koje će blokirati direktnu sunčevu svjetlost ljeti, dok će zimi dopuštati sunčevoj svjetlosti da ugrije prostor. Samo poređenja radi, objekti u sjenovitim dijelovima grada u prosjeku su hladniji od istih objekata izloženih direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Unutrašnji izvori toplote

Najčešći unutrašnji izvori toplote u domovima su elektronski uređaji, rasvjetna tijela i kućanski aparati. Ovo je bitno istaći jer morate biti svjesni odakle dolazi sva toplota. Ako već imate klima-uređaj, iskoristite ga mudro. Ne stavljajte lampe, televiziju ili druge uređaje koji emituju toplotnu energiju blizu termostata, jer će toplota koju ovi uređaji oslobađaju uzrokovati da vaš klima-uređaj radi više nego bi trebalo.

Ukoliko ih zaista ne trebate, isključite dekorativne svjetiljke i ostale uređaje koji emituju toplotnu energiju. Zamijenite sijalice LED modelima koji proizvode jednaku količinu svjetlosti, ali troše i do pet puta manje energije.

Takođe, ako ste u mogućnosti, izbjegavajte aktivnosti pri kojima se oslobađa toplota, poput kuvanja, za trajanja toplijih ljetnih dana ili samo prilikom najtoplijih perioda dana. A ako već kuvate, onda koristite napu koja će jedan dio toplog vazduha izvlačiti iz kuhinje.

(nezavisne.com, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Savjeti: Prirodnim sredstvima do čistog doma

Naredna priča

Novi video Slađane Ikić: Čišćenje kuće s malom bebom

Najnovije iz VIJESTI

-->