fbpx

Spremate se za godišnji odmor? Epidemiologinja Zarema Obradović za Kidsinfo.ba otkriva kako da zaštitite djecu

Iako ljeto već odavno traje, zbog temperature vani često izgleda kao da nije tako. Dobra vijest je da to svakako ne znači da nećemo uživati i u vrelim ljetnim danima obzirom na činjenicu da meteorolozi od početka avgusta najavljuju stabilizaciju vremenskih prilika.

Ukoliko lijepo vrijeme volite da iskoristite tako što ćete boraviti u prirodi ili planirate da godišnji odmor provedete na moru, trebate znati kako da od visokih temperatura zaštitite sebe i članove porodice, posebno one najmlađe. Donosimo vam savjete epidemiologinje Zareme Obradović koja ističe da tokom vrelih dana ljeta, prije svega, trebate obratiti pažnju na ishranu.

Bitna je i ishrana odraslih, a posebno djece. Hrana tokom ljeta treba da bude lagana i svježa. Pri tome mislim da treba da bude svježe pripremljena, te trebamo izbjegavati da jedemo nešto što je stajalo obzirom na to da se u periodu ljeta bilježi najveći broj slučajeva trovanja hranom – objašnjava ona. 

Obradović ističe da je izuzetno bitno da roditelji vode računa o količini tečnosti koju djeca unesu u organizam.

Unos dovoljne količine tečnosti je bitan za svu djecu, ali što je dijete manje, to je bitnije da unos tečnosti bude što ravnomjerniji. Tu mislim na bilo koji vid tečnosti, pri čemu apelujem da date prioritet vodi u odnosu na sokove. Ukoliko djeca puno vremena provode vani, onda se preporučuje da konzumiraju supice. Povrtne supe nadoknađuju tečnost, ali i minerale, što je izuzetno važno kada se dijete znoji – kaže Obradović. 

Ona dodaje da bi roditelji, kada su vani visoke temperature, djeci trebali oblačiti isključivo odjeću od prirodnih vlakana, poput pamuka i lana, te onu svjetlijih boja.

Naravno, preporučuje se i korištenje raznih vrsta zaštitnih krema i losiona. Što je osoba mlađa ili što ima svjetliju put, to joj treba veći zaštitni faktor. Ukoliko se kupate na moru, u bazenu ili na nekom drugom mjestu, trebate znati da losion treba da odstoji na koži prije nego što uđete u vodu. Ljudi griješe kada nanesu kremu i odmah odu da plivaju – kaže ona i dodaje da je, ukoliko odlučite da odmor provedete na moru, jako bitno da vodite računa o tome koliko su vaša djeca izložena suncu.

U skladu s tim ističe da se boravak na plaži ne preporučuje u periodu od 11 do 17 časova.

Treba izbjegavati boravak na otvorenom kada su UV zrake najjače. Ukoliko ipak odlučite da boravite vani tokom ovog perioda, onda djetetu obavezno zaštitite glavu ili neka ona bude mokra. Preporučuje se i kupanje u majici kako ne bi došlo do pojave opekotina – kaže ona.

No, ukoliko se ipak odlučite za obilazak prirodnih ljepota kojih u našoj zemlji ima na pretek, Obradović ističe da trebate voditi računa o higijeni, te o krpeljima.

Jako je važno da se, nakon što se vratite s izleta, istuširate, kao i da pregledate da li na tijelu imate krpelja – zaključuje.

U svemu tome svakako nemojte zaboraviti ni na to da je korona virus još uvijek prisutan, te u skladu s tim vodite računa i higijeni ruku, fizičkoj distanci i nošenju maske.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

U slučaju ponovne nastave na daljinu: Roditelji traže 500 KM naknade od Vlade RS-a

Naredna priča

Konjičko rekreativni centar Pegasos: Prijavite se na Unlimited ljetni kamp

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->