fbpx

Nastavak projekta NeVid teatra „Obrazovanje kroz igru“

Počinje nastavak projekta Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“ u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije: Učenje o vrijednostima kulturnih raznolikosti u cilju fokusa na unaprijeđenje obrazovanja djece u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori

Od jula do decembra 2020. godine, djeca, mladi i odrasli iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore učiće o vrijednostima kulturnih raznolikosti i na koji način mogu doprinijeti unaprijeđenju obrazovnih sistema kroz projekat „Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra iz Banjaluke koji se realizuje u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije (UDUS) u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Implementacijom projekta „Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatar omogućiće djeci i mladima da kroz literarnu, dramsku i audio obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim raznolikostima u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišljenja putem umjetnosti. Jedan od ciljeva projektaje pružiti šansu svim građanima i građankama BiH, Srbije i Crne Gore da kreiraju zajednički umjetnički sadržaj i suoče se sa problemima obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Pored podizanja svijesti javnosti o vrijednostima kulturnih raznolikosti i važnosti cjeloživotnog učenja i obrazovanja u regionu, ciljevi projekta su i povećanje učešća i uticaja mladih i odraslih za pitanja koja utiču na programe međukulturalnog razvoja i reformi te unaprijeđenje interkulturalnog dijaloga i poboljšanja društvene kohezije u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.  Jedan od fokusa projekta biće usmjeren na ugroženu i osjetlјivu djecu i na obrazovanje pozorišne publike kroz audio i animiranu multimedijalnu obrazovnu formu.

Tačno prije godinu dana, na današnji dan, 7. jula,  Nevid teatar je premijerno izveo interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ u Pozorištu lutaka Mostar i započeo turneju širom Bosne i Hercegovine u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“ koji je realizovan kroz zajednički program UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“. Predstava je izvedena u Mostaru, Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci.

Ove godine projekat će biti implementiran u BiH, Srbiji i Crnoj Gori i posebne aktivnosti biće realizovane u Banjaluci, Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Generalni medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

Obrazovanje kroz igru“, jedan je od 19 odabranih projekata koji se finansira u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, čiji je cilj dugoročna izgradnja mira i unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

(mreza-mira.net, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Narodno pozorište RS: Popusti na ulaznice za porodice sa troje i više djece

Naredna priča

Ima jedna maca: Umjetnički izražaj djece bez i s razvojnim teškoćama

Najnovije iz VIJESTI

-->