fbpx

Ima jedna maca: Umjetnički izražaj djece bez i s razvojnim teškoćama

U izdanju Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH (CPFBiH) objavljena je inkluzivna slikovnica ‘Ima jedna maca’ autorice prof. dr. Emire Švraka, a crteže su radila djeca bez i s razvojnim teškoćama.

Slikovnica je promocija umjetničkog izražavanja djece bez teškoća i djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama, a u prostorijama Saveza postavljena je izložba izabranih 20 crteža djece koja su sudjelovala u pet art radionica.

Slikovnica je nastala kao rezultat projekta nazvanog ‘Senzorna osjetljivost djece predškolskog doba, uloga porodice i art radionice’, koji je finansiralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Autorica slikovnice i direktorica Saveza prof. dr. Emira Švraka u izjavi Feni pojašnjava da senzorni problemi utječu na svakodnevni život. Tako se naprimjer senzorni problemi čula dodira mogu iskazati kao taktilna (dodirna) preosjetljivost ili nedovoljna taktilna osjetljivost.

Slikovnica je namijenjena za djecu/osobe s razvojnim teškoćama i bez razvojnih teškoća, ali i odgajatelje, pedagoge, psihologe i roditelje/članove porodica, članove lokalnih timova članica Saveza udruženja osoba s CP FBiH, nastavnike, suradnike i studente. Važan je sadržaj biblioteka koje imaju literaturu kao podršku socijalnoj inkluziji.

Primjerke te slikovnice dobit će sudionici spomenutog projekta JU ‘Djeca Sarajeva’, Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH i njenih pet članica, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo, Zavod ‘Mjedenica’, Udruženje za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama ‘Sunce’ Pale, te inkluzivne osnovne škole.

Glavni ciljevi projekta ‘Senzorna osjetljivost djece predškolskog doba, uloga porodice i art  radionice’ su promocija socijalne inkluzije, povećana vidljivost i poboljšanje kvalitete života djece/osoba s teškoćama i njihovih porodica kroz praktična rješenja za svakodnevne senzorne probleme te art radionice.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH teži poboljšanju kvalitete života obitelji osoba s cerebralnom paralizom i drugim psihofizičkim teškoćama, potiče stvaranje novih vrijednosti u re/habilitaciji osoba s psihofizičkim i senzornim teškoćama i tako predstavlja oslonac zajednice za realizaciju socijalne inkluzije.

Kako organizator navodi, promocija inkluzivne slikovnice i izložba crteža djece sudionika art radionica bit će upriličena u skladu s epidemiološkom situacijom i bez prisustva djece.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Nastavak projekta NeVid teatra „Obrazovanje kroz igru“

Naredna priča

Poznata glumica Mirka Vasiljević: Želim četvrto dijete

Najnovije iz VIJESTI

-->