fbpx

Mame otkrile koliki broj djece uzrokuje najviše stresa za ženu

Majčinstvo mijenja ženu i to ne samo tako što će morati voditi brigu o još nekom biću do kraja svog života. To podrazumijeva i nošenje s neočekivanim izljevima bijesa djeteta, pomoć u pisanju školskih zadaća i učenju ili izradu kolačića za školsku predstavu.

Ipak, postoji broj djece s kojima život može biti prilično stresan, a sada znamo i zašto.

Majčinstvo je puno stresnije nego što se čini

Još 2013. godine Today je proveo online istraživanje nivoa stresa kod majki i o razlozima tog stresa. U tom istraživanju sudjelovale su 1164 majke. Ispostavilo se da, na ljestvici od 1 do 10, one ocjenjuju svoj stres kao 8,5 i za to postoji nekoliko razloga.

Čak 75% majki reklo je da osjećaju odgovornost i pritisak da budu “savršene” i to od strane drugih majki. Drugi su razlozi nedostatak vremena da obave sve što treba (60%), postizanje toga da ostanu vitke i privlačne (90%) i stres prouzrokovan od strane njihovih partnera (46% ispitanih žena reklo je da im više stresa uzrokuju muževi, nego djeca).

Mame su priznale da najteža promjena nastupa kada dobiju treće dijete

Djeca, naravno, doprinose stresu majki. Rezultati istraživanja pokazali su da vrhunac stresa za jednu majku nastupa nakon što dobije treće dijete. One su priznale da prelazak s jednog djeteta na dva nije toliko velika promjena, ali kada dođe treće dijete, svijet se okrene potpuno naopako.

Razlog za to je prilično jednostavan. Imate samo dvije ruke i, jednostavno, ne možete ih sve držati za ruku dok prelazite ulicu što situaciju čini potpuno izvan kontrole. Tada nivo vašeg stresa raste do neba i ostaje takav.

Jedna mama troje djece, koja je i blogerica, navela je još neka objašnjenja o stresu koji dolazi s trećim djetetom. Na primjer, srednja se djeca osjećaju odbačeno jer nemaju privilegiju najstarijeg da pomažu i da sve rade prvi, a ni privilegiju da dobiju svu pažnju kao najmlađe dijete. Također, teže je odlučiti se za to koji film gledati ili koju igru igrati, a da svi budu sretni i zadovoljni.

Ipak, što ih više ima, samo ih pustite

Sudeći po svemu ovome, imati više od troje djece, nemoguće je podnijeti. Ipak, i to se događa. Mame su priznale da kada imaju četvero ili više djece, tada sve postaje pitanje opstanka i nema mjesta za perfekcionizam. Tada, kako kažu, sve podnose lakše.

Kada dođe četvrto dijete, mnoge se mame pomire s tim da im djeca jedu bojice i pizzu za ručak. Također, tada prestaju davati ikakvog značaja i mišljenju drugih ljudi i to je taj trenutak kada život napokon postane bolji.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Uspjeh osnovaca iz Ugljevika: Projekat “Pametna kuća” predstavili u Londonu

 
Prethodna priča

Najčešće zablude i predrasude o govoru dječaka i djevojčica

Naredna priča

Lutkama koje 'rađaju' doula želi djeci pokazati kako izgleda porod

Najnovije iz Samo za Mamu

-->