fbpx

Koji su rani simptomi trudnoće?

Kada je trudnoća planirana, onda sigurno svaka žena sa nestpljenjem iščekuje da uradi test i da vidi na njemu dvije crtice. Izostanak menstruacije je svakako prvi pouzdan simptom da ste možda ostali u drugom stanju, naročito ukoliko su vam ciklusi inače redovni, ali i prije tog datuma kada bi trebalo da dobijete menstruaciju postoji niz znakova koji mogu upućivati na trudnoću. Takođe, oni su ponekad sasvim zbunjujući jer mogu podsjećati na simptome PMS sindroma, tako čestog kod mnogih žena u periodu neposredno prije ciklusa. Baš zbog toga ćemo u ovom tekstu dodatno skrenuti pažnju na to koji su to tipični rani znaci trudnoće, kao i kada je pravo vreme da uradite baby test.

Napetost u grudima

Grudi su možda i prva regija i promjena u tijelu koja nastaje kao reakcija na začeće. Napetost i nabreklost grudi, koje postaju osjetljive, pa i bolne na dodir, vrlo su čest simptom rane trudnoće. Ovakvi simptomi posljedica su zapravo početka rasta estrogena, hormona koji je tokom trudnoće povišen. Osim toga, treba obratiti pažnju i na dio oko bradavica –  areole umeju biti znatno tamnije nego inače, što je još jedan pouzdan znak rane trudnoće.

Međutim, napomenimo i da su bolne i nabrekle grudi ujedno i tipičan PMS simptom, pa u tom pogledu može doći i do zabune.

Umor

Umor i osjećaj malaksalosti mogu da nas prate posebno tokom prva 4 mjeseca trudnoće, prije svega zbog velikih hormonalnih promena do kojih dolazi, dok se organizam na adaptira na novo – drugo stanje. Ovaj simptom može biti prisutan od najranijih dana trudnoće, nekoliko dana nakon začeća. 

MučninaOvdje su stvari takođe individualne. Kod nekog mučnina može u potpunosti da izostane, dok kod drugih žena može da se pojavi samo par dana nakon začeća. Najčešće se mučnine javljaju od recimo 6. nedjelje trudnoće. Ono što vjerovatno već znate jeste da vam čaj od đumbira može smanjiti osjećaj mučnine, pogotovo jutarnje. 

Nadutost

Još jedan simptom koji podjednako može biti znak trudnoće i PMS-a. Nimalo prijatna nadutost u predjelu stomaka posljedica je pada progesterona, zbog čega dolazi do smetnji u radu crijeva i ostalih organa za varenje, pa se često zadržavaju gasovi. 

Povišena bazalna tjelesna temperatura

Ukoliko ste pratili svoju bazalnu temperaturu, onda znate da je povišena (oko 37 stepeni) tokom ovulacije, zbog porasta progesterona u ovom periodu. Međutim, često se dešava kada dođe do začeća, da temperatura još neko vreme ostane povišena, što je još jedan od prvih znakova trudnoće sa kojima se možemo susresti. 

Izmijenjen vaginalni sekret

Moguće je da sekret bude kremastiji i manje proziran, kao što je to inače slučaj, pa bi to mogao biti još jedan znak da ste ostali u drugom stanju.

A kada je pravi trenutak za test na trudnoću?

Kako bi test zaista bio što je moguće pouzdaniji, potrebno je da sačekate izostanak menstruacije da ga uradite, iako možda već osjećate neke od pomenutih simptoma rane trudnoće, odnosno minimum 2 nedjelje nakon ovulacije. 

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Interijer: Zavirite u porodični dom najbogatije blogerice na svijetu

Naredna priča

(VIDEO) Brzo i jednostavno: 10 ljetnih frizura za djevojčice

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->