fbpx

Zašto muškarci ne reagiraju na bebin plač, a žene ga ne mogu ignorirati?

 

Studije su pokazale da bebin plač žene čuju puno prije muškaraca. Testirano je 18 žena i muškaraca, koji su podvrgnuti skeniranju mozga. Prilikom skeniranja istraživači su ispitanicima puštali snimak bijele buke isprekidanog kratkim isječcima djetetova plača. Skeniranja su pokazala da su žene odmah postale budnije nakon što su čule dječiji plač, dok je mozak muškaraca ostao u mirovanju.

Ispitivanje je pak pokazalo i ovu zanimljivu činjenicu: Iako su se obrasci moždane aktivnosti razlikovali između muškaraca i žena, nije postojala razlika u obrascima mozga između roditelja i neroditelja. Žene koje nisu majke, jednako su reagirale na plač kao i žene s bebama.

Već je dugo poznato da ženska tijela reagiraju na zvuk beba nakon trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, ženskom “zaostalom refleksu” – onom koji oslobađa mlijeko proizvedeno u dojkama – treba vremena da se prilagodi osjećaju hranjenja. Često dojenje pomoći će da se refleks prilagodi određenom podražaju, ali do tada, mnogi podražaji, poput bebina plača, mogu pokrenuti laktaciju (oslobađanje mlijeka iz dojke).

(Dječjaposla, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

OSCE donirao IT opremu domu za djecu bez roditeljskog staranja u Zenici

Naredna priča

Porodično proslavite Svjetski dan krofni: Napravite ili kupite ovu poslasticu i uživajte u okusu

Najnovije iz Ostalo

-->