fbpx

Praktični savjeti kako djetetu olakšati kupanje

Kako postoji mnogo razloga odbijanja kupanja, tako postoji i mnogo rješenja za taj problem. Djeci koja imaju strahove od kupanja možeš pomoći tako da se kupaš s njima.

Bebe ovo posebno vole i to mogu biti divni trenutci povezivanja s bebom. Ukoliko bebu kupaš u kadici, posebno pazi na to kako je spuštaš u kadu i kako je držiš prilikom kupanja. Mnoge bebe ne vole osjećaj da im leđa nisu dobro podržana. Tom problemu možeš doskočiti kupnjom umetka za kadicu na kojem beba može ležati dok se kupa.

Malo većoj djeci, koja imaju problema s pranjem kose, možeš pokazati kako mi odrasli peremo kosu i možeš im dopustiti da ti u tome pomažu. Primjerice, da ti iz malog plastičnog vrča ispiru kosu od šampona. Time vlastitim primjerom pokazuješ djetetu kako je to kad voda prelazi preko kose ili lica. Također, djeci možeš dati da sami ispiru svoju kosu. Time se ona osjećaju važnima, preuzimaju dio odgovornosti i kontrole nad cijelim procesom, manje se boje, a raste i osjećaj vlastite kompetencije i samostalnosti.

Ako se dijete jako boji toga da mu voda uđe u oči, možeš mu dati mali ručnik kojim se može obrisati čim ispereš kosu. Postoje i razni šiltovi za kupanje koji mogu pomoći s ovim problemom, iako ih djeca najčešće ne vole imati na glavi. U pravilu pomaže ako kosu ispireš pomoću male kantice ili vrča, umjesto tušem. Na strop kupaonice možeš zalijepiti neku zanimljivu sličicu te uputiti dijete da gleda u sličicu dok mu ispireš kosu. Tako će dijete nagnuti glavu i smanjit će se mogućnost ulaska vode u oči.

(miss7mama)

Prethodna priča

Zašto djeca vole graditi šatore i utvrde i zašto je to dobro za njih?

Naredna priča

Motivacija djece u životnim navikama

Najnovije iz Njega

-->