fbpx

Evo zašto je bolje da djeca imaju manje igračaka

Potpuno je normalno pretpostaviti da će djeci biti potrebno više igračaka kako bi se zabavila, ali se postavlja pitanje da li je to zaista tako?  

Zapravo, postoje neke iznenađujuće prednosti toga da dijete ima manje igračaka, a u nastavku vam donosimo neke od njih. 

  1. DJECA SE IGRAJU KREATIVNO

Naravno, ako djeci obezbijedite dovoljno stimulativno okruženje, malo dosade im zapravo može biti korisno. Umjerena dosada, nedostatak neprestane zabave i noviteta je ono što podstiče kreativnost.
Ako dijete posjeduje svaku igračku poznatu čovječanstvu kako će ikada otkriti za šta sve može da upotrijebi najobičniji štap ili kako će složiti lego u oblike životinja i stvoriti sopstveni zoo vrt? Manje igračaka znači da će dijete morati biti kreativno i koristiti maštu kada se igra. A to će im biti korisno ostatak života.

  1. ZAHVALNOST DOLAZI LAKŠE

Kada djeca neprestano dobijaju nove igračke počnu to očekivati pa im postaje teško da zaista cijene nove igračke, koliko god one možda bile zanimljive. Manji broj novih igračaka većeg kvaliteta koje su zaista u skladu sa interesima vašeg djeteta će proći daleko zapaženije.

  1. BRAĆA I SESTRE NAUČE  DA DIJELE

Ako imate više od jednog djeteta odolite porivu da kupujete svega više. To je zapravo sjajan način da nauče da dijele na sopstveni dječiji način. Kada dijete mora čekati svoj red da se provoza na novom autiću ili naučiti da pregovara kako da se zajedno igraju barbikama tada uči značajne društve vještine, a što se prosto ne bi desilo da imaju svega duplo.

  1.  IGRAČKAMA SE BRINE

Kada su igračke razbacane svuda naokolo djeca ni ne primjete kada se nešto polomi. Čak i kada obožavaju neku igračku lako pretpostave da će dobiti novu koja će zamijeniti tu polomljenu.

Idući put kad se igračka slomi jer nije bila spremljena kako treba ili zato što neko nije vodio računa o njoj nemojte je odmah zamijeniti. Dajte priliku djetetu da je se zaista poželi i počne mu nedostajati, što će ga naučiti da se bolje stara o svojim stvarima u budućnosti.

  1. POSVEĆENIJE IGRANJE

Iako djeca zaista mogu vjerovati da žele SVE igračke, istina je da većina djece zapravo nema koristi od toga da ima mnogo stvari oko sebe. Veliki broj igračaka može postati distrakcija od posvećenog igranja i udubljivanja. Djeca prelaze sa jedne na drugu aktivnost bez da im se zaista posvete i na kraju se izgube u sopstvenoj igri.

Kada su im opcije za igranje donekle ograničene, djeci je često lakše da odaberu nešto čime će se igrati a onda da se i udube u igru bez distrakcija. To je odličan način da razviju koncentraciju i pažnju.

  1. UREDNIJA IGRAONICA

Mnoga mala djeca zapravo imaju jako izražen osjećaj za red i zadovoljstvo im je da spreme stvari tačno na njihovo mjesto.

Međutim, ako imaju previše igračaka postane im jako teško dobiti taj osjećaj zadovoljstva koji dobiju od održavanja reda. Moraju jasno razumjeti gdje šta stoji te se moraju moći izboriti sa količinom nereda da se ne osjećaju preplavljeno. Ograničavanje količine igračaka olakšava spremanje te će i dijete biti zadovoljnije i ponosnije kada samo obavi taj zadatak.

  1. VIŠE IGRE NAPOLJU

Kada je riječ o zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom, djeca se u suštini prosto ne mogu igrati vani previše.

Manje igračaka u kući će ih prirodno navesti da češće izađu vani da se igraju. Više vremena će tražiti šišarke, voziti bicikl, penjati se po drveću, skakati po lokvama ili se igrati čega god. 

  1. VIŠE NOVCA ZA ISKUSTVA

Kupovina manje igračaka prirodno vodi do uštede novca. To znači da će vam ostati više sredstava koja možete uložiti u zajedničke porodične avanture i iskustva kao što je odlazak u zoo vrt ili muzej, kampovanje ili neki izlet.

Dijete će samo primjetiti da više sredstava ulažete u iskustva i uspomene nego materijalne stvari pa će i samo tako postaviti prioritete.

  1. POJAČAN OSJEĆAJ ZA SOPSTVENU LIČNOST

Kada djeca dobijaju igračke samo za rođendane i praznike veoma su pažljivi oko toga šta će poželjeti i tražiti. Razmisle o tome šta zapravo žele, šta ih najviše interesuje i čemu žele da se posvete, šta su njihovi hobiji. Takva vrsta introspekcije im pomaže da razviju svijest o tome kako vole da provode svoje vrijeme te razviju osjećaj i bolje poznavanje sebe kao ličnosti. 

  1. LJUBAV KA ČITANJU

Manje igračaka znači i da su veće šanse da će se djeca okrenuti ka knjigama da bi se zabavila. Ako imaju tonu igračaka knjige će se vjerovatno zagubiti u toj gomili, ali ako soba vašeg djeteta sadrži nekoliko pažljivo odabranih igračaka i gomilu knjiga kao i udoban kutak u kome se mogu izgubiti u njima, daleko su veći izgledi da će postati mali knjiški moljac, što će im biti korisno čitav život.

(lolamagazin.com, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

dm drogerie markt BiH: Vrijeme je za beauty eksperimente

Naredna priča

Jelena Blagojević Harbinja: Drugi rođendan kćerke Tare

Najnovije iz Igračke za djecu

-->