fbpx

Donosimo 3 jednostavna recepta za zdravi sladoled koji će mališani obožavati

Ukoliko volite domaći sladoled i zdraviju verziju, donosimo vam tri recepte kojima će teško odoljeti odrasli i mališani! Prvi je od kikiriki putera, drugi je klasična verzija sa mlijekom, dok će vam za treći biti potrebni jogurt i med.

Brzopotezni sladoled od banane

SASTOJCI:

2 banane – oguljene i zamrznute

2 kašike maslaca od kikirikija ili oraha 

2 kašike bademovog mlijeka

PRIPREMA:

Stavite banane u blender zajedno sa bademovim mlijekom i maslacem od kikirikija i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Stavite u zdjelicu i spreman je za jelo. Možete ga preliti nekim finim voćnim sirupom. Kod ove varijante nema zamrzavanja već se poslužuje odmah.

Savjet: Imate li viška banana, narežite ih na kolutove i zamrznite. Tako ćete ih uvijek imati pri ruci kada poželite napraviti ovaj brzinski sladoled.

Klasični sladoled od banane

SASTOJCI:

2 zrele banane

1 kašika mlijeka

1 kašika ekstrakta od vanilije

PRIPREMA:

Prije početka pripreme banane narežite na kolutove i zamrznite pa ih izvadite pola sata prije blendanja s ostalim sastojcima. Miksanje traje sve dok ne dobijete finu kremu koju potom stavite u zamrzivač na 15-tak minuta.

Savjet: Želite li da vam sladoled ima čokoladni okus, prije smrzavanja u smjesu dodajte malo čokoladnog namaza. Čak ne morate miješati toliko da se sve dobro sjedini, već namaz umiješajte lagano rukom tako da neki dijelovi budu više čokoladni, a neki imaju više banane, i tako zamrznite.

Sladoled od banane, jogurta i meda

Ovaj sladoled ne može biti jednostavniji za napraviti, a djeca ga obožavaju. Zgnječite bananu vilicomviljuškom, dodajte jogurt i malo meda, promiješajte pa ulijte u plastične kalupe za pripremu sladoleda na štapiću. Ostavite preko noći u dubokom zamrzavanju.

Savjet: Sladoled možete napraviti i samo od gotovog voćnog jogurta – ulijte ga u plastične kalupe i zamrznite.

(24sata.hr/Foto: Dreamstime, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Eko osvještena trudnica Suzana Dimić čisti okolinu i inspiriše druge

Naredna priča

Riječi koje baš nikada ne bi trebali govoriti djeci

Najnovije iz Zdrava ishrana

-->