fbpx

Riječi koje baš nikada ne bi trebali govoriti djeci

Kada nazivaju svoje dijete pogrdnim imenima, roditelji možda vjeruju da će ga tako motivirati da se bolje ponaša, bude urednije, pristojnije ili više uči, ali, dijete te riječi upija i na njima gradi sliku o sebi.

“Ako se sjećaš koliko su te ružne riječi pogađale dok si bila dijete, zašto bi ikad svojoj djeci stavljala etikete koje ih mogu povrijediti? Zašto bi nazivala svoje dijete neurednim, lažljivcem, glupanom, groznim i slično”, pita se Sharon Silver, autorica knjige ‘Stop Reacting and Start Responding’, stručnjakinja za rani razvoj, i zagovornica koncepta proaktivnog roditeljstva.

Vjeruju li roditelji koji ovo rade da će takvi pridjevi promijeniti nešto kod njihove djece ili im pomoći da isprave svoje ponašanje? Može li takvo nešto biti učinkovito?

‘Zločesti’ dječak

Sharon Silver opisuje situaciju iz trgovine, kada je čula kako jedna mama mirno i tiho svog sina pita “Jesi li ti zločesti dječak?” Maleni se pokušao odmaknuti od majke, kao da želi izbjeći žalac njezinih riječi, ali nije mogao. Tužno je spustio glavu i rekao “Da.” Lice tog dječaka ispričalo je cijelu priču. Bilo je očito da mu mama nije sada prvi put rekla te riječi. Moglo se vidjeti kako dječak upija u sebe ovu poruku i kako ona postaje dio načina na koji će on doživljavati sebe, sada i u budućnosti

Ja sam loša, grozna osoba. 

Dijete vjeruje porukama roditelja. Većina nas sjeća se koliko su nas boljeli pogrdni nazivi koje smo čuli od svojih vršnjaka, a zamisli koliko je gore kada djetetu to rade roditelji. Kada mu osoba za koju dijete vjeruje da je uvijek u pravu, njegova voljena mama ili tata, stavi neku takvu etiketu, ono je samo prihvati i definira sebe prema tome. Povreda je toliko duboka da zahtijeva puno reprogramiranja da bi se nešto promijenilo. 

“Zašto uopće rabimo grube riječi? Postoje puno bolji načini da zaista potaknemo dijete na promjenu”, kaže Sharon Silver i predlaže tri pitanja za poboljšanje dječjeg ponašanja: Kad se tvoje dijete ponaša loše, probaj ga pitati je li to što je napravilo bilo ljubazno. Je li bilo sigurno? Je li bilo pristojno? Ova tri pitanja mogu pokrenuti proces promjene i poduke – bez kategoriziranja ili etiketiranja.

(https://miss7mama.24sata.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Donosimo 3 jednostavna recepta za zdravi sladoled koji će mališani obožavati

Naredna priča

Ideje za kreativne igre kod kuće: Lutkarske predstave, smišljanje priča, izrada slikovnice, igre s loptom

Najnovije iz RODITELJI

-->