fbpx

Davor Pehar: Djeca obolijevaju u značajno lakšoj kliničkoj formi

Prema podacima od jutros, na prostoru Federacije BiH, Covid pozitivnih osoba u dobi do 18 godina ima ukupno 73, od toga su aktivna 52 slučaja, a dva pacijenta se nalaze na bolničkom tretmanu, jedan u Zenici i jedan u Mostaru.

Kazao je ovo član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar prilikom današnjeg obraćanja, odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je djece u FBiH zaraženo korona virusom i koliko se tok bolesti i liječenje djece razlikuje u odnosu na odrasle.

 Generalno govoreći, djeca znatno češće ili asimptomatski prebole ovu bolest ili se Covid-19 kod ove dobne skupine manifestira značajno blažom kliničkom slikom. Ono što je nama jako važno je činjenica da su osobe u ovoj dobi česti prenosioci virusa, tako da ih pratimo pod posebnim povećalom, jer su bila i predmet naših mjera. Djeca, možemo generalno reći, obolijevaju u značajno lakšoj kliničkoj formi, ali su nam jako važni kao potencijalni prenositelji virusa – naveo je Pehar.

Upitan na osnovu kojih parametara se donose i ukidaju mjere koje imaju za cilj suzbijanja širenja virusa Covid-19, Pehar je odgovorio da je epidemiološka situacija na prostoru Federacije BiH isključivi parametar kojim se rukovode kada predlažu i razmatraju donošenje određenih mjera.

Naglašava da je to nešto što je važno kod donošenja svih ovih odluka.

Vrijeme ispred nas je vrijeme kada ćemo morati naučiti živjeti s ovim virusom. Znači, život ni u kom slučaju niti je stao, niti će stati. Nama ova zadovoljavajuća epidemiološka situacija koju smo postigli zahvaljujući zajedništvu i trudu svih stanovnika FBiH, ostavlja prostora da neke mjere ublažimo kako bi život mogao teći dalje – pojasnio je Pehar.

Po njegovim riječima, sve dok stručnjaci ne patentiraju i licenciraju cjepivo protiv ovog virusa, virus će biti dio našeg svakodnevnog života, dio naše svakodnevnice. Morati ćemo prilagoditi sebe i svoje ponašanje i svoje svakodnevne aktivnosti toj činjenici.

Moramo kreirati naš život na način da moramo voditi računa o tome da je virus tu i sukladno tome se i ponašati – napomenuo je Pehar.

Na novinarsko pitanje da li se zbog nediscipline pojedinaca kada je u pitanju pridržavanje zaštitnih mjera, može očekivati uvođenje dodatnih mjera za 1. maj, odgovorio je kako su razmišljali i o predstojećem prazniku koji dolazi krajem tjedna.

Pozorno ćemo pratiti ponašanje građana u sljedeća tri dana, tako da ćemo, ako bude potrebe, i dodatno regulirati ponašanje svih nas za ovaj produženi vikend – odgovorio je Pehar.

Još jednom je apelira na sve one koji se nalaze izvan svojih domova da se ponašaju sukladno preporukama kriznih stožera, a to je obavezno pridržavanje zaštitnih mjera – nošenje maski, rukavica, držanje socijalne distance, pojačane mjere higijene. 

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Ljekari upozoravaju: Zaštitne maske nisu za svu djecu

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 28. april od prvog do šestog razreda

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->