fbpx

Ljekari upozoravaju: Zaštitne maske nisu za svu djecu

Nošenje maske za lice, fabrički proizvedene ili iz kućne radinosti, sad je preporučeno ili obavezno u mnogim zemljama zbog usporavanja širenja novog korona virusa, ali ljekari upozoravaju da u slučaju djece treba pristupiti sa oprezom.

Da li je odluka da dijete nosi masku na licu razumna? Jeste, pod određenim uslovima i nakon određene dobi starosti, poručuje njemačko pedijatrijsko udruženje (BVKJ).

Kako bi naše maske pružile zaštitu onima oko nas i kako ne bi izložile osobu koje je nosi povećanom riziku potrebne su dvije stvari. Prvo maska mora potpuno da pokriva lice od korjena nosa do ispod brade i treba tjesno da prianja na kožu. Drugo, jednom kad je stavimo na lice ne bismo smjeli da je dodirujemo.

U slučaju djece drugi je uslov je posebno teško ispuniti. Mlađa djeca vjerovatno neće dodirivati masku samo ako ih roditelji na to neprekidno upozoravaju, a što je dijete mlađe to će češće dodirivati masku. Zbog toga je njemačko udruženje pedijatara utvrdilo koja djeca mogu da nose maske i to su ona starija od dvije godine.

Starija djeca bi mogla da nose maske, barem u javnom prijevozu ili u kupovini. Za vrijeme igranja na otvorenom prostoru maska može da ometa ili biti čak i opasna – na primjer njena elastična traka može zapeti za prepreke na otvorenom prostoru ili za sprave na dječjem igralištu, upozoravaju pedijatri.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Andrea Tomašević Kolenda za Kidsinfo.ba o trudnoći u vrijeme pandemije: Doza straha je svedena na minimum

Naredna priča

Davor Pehar: Djeca obolijevaju u značajno lakšoj kliničkoj formi

Najnovije iz VIJESTI

-->