fbpx

Andrea Tomašević Kolenda za Kidsinfo.ba o trudnoći u vrijeme pandemije: Doza straha je svedena na minimum

Potpuna promjena životnih navika i aktivnosti zbog širenja korona virusa različito utiče na pripadnike različitih društvenih kategorija. O tome kako je biti trudnica u vrijeme pandemije za Kidsinfo.ba govori Andrea Tomašević Kolenda, novinarka i PR-ica koju u Instagram svijetu poznaju i kao majku preslatke djevojčice Ene.

Ona nam na početku razgovora otkriva šta izolacija predstavlja za trudnicu koja je na pragu petog mjeseca trudnoće.

Andrea: Izolacija je izolacija, jednaka za sve. Jedino što je trudnicama problematičan odlazak kod doktora. Postoji nešto veći strah od eventualnih problema koje je u ovom trenutku malo teže rješavati zbog svih mjera predostrožnosti. Ipak, naoružana sam strpljenjem i nadam se da će sve proteći u najboljem redu kao i do sad.

Kidsinfo.ba: Trudnicama se u „normalnim“ uslovima, preporučuju redovne kontrole. Kakva je situacija sada, idete li kod doktora na preglede?

Andrea: Još uvijek nisam bila na pregledu jer su mi doktori savjetovali da ostanem kod kuće s obzirom da trudnoća protiče u najboljem redu. U 11 sedmici sam radila neinvazivni prenatalni test tako da sam s te strane mirna. Planiram pregled za nekih 10 dana i jako mu se radujem.

Kidsinfo.ba: Je li trudnoća učinila da budete još pažljiviji kada je zaštita od korona virusa u pitanju?

Andrea: Ponašam se jednako kao i prije u smislu higijenskih mjera koje se podrazumijevaju. Maska i rukavice su obavezne kada idem nešto obaviti. Suprug odlazi u nabavku, ja se trudim da to bude što rjeđe.

Kidsinfo.ba: Koliko i kako se informišete o tome na koji način bi korona virus potencijalno mogao uticati na trudnice? Imate li , u tom smislu, određenu vrstu straha obzirom na činjenicu da se mogu pronaći zaista različite informacije o ovoj temi?

Andrea:  Na početku ovog haosa oko virusa dobila sam od doktora jedan naučno-istraživački rad koji se odnosi na uticaj virusa na trudnoću, tako da je doza straha svedena na minimum. Ostale stvari ne čitam, ne googlam i ne istražujem. Nastojim što manje biti u vrtlogu ovih vijesti koje nam se svakodnevno serviraju.

Kidsinfo.ba: Kojim aktivnostima se posvećujete u izolaciji, a kako bi zaštitili i psihičko i fizičko zdravlje?

Andrea: Iako sam zbog trudnoće limitirana da radim generalku stana i sve ono što mi žene detaljno radimo dolaskom proljeća, nastojim svaki dan uraditi po dio. Za ovih mjesec dana skoro sam sve privela kraju (smijeh). Obavezan mi je set laganih vježbica zbog bolova u kičmi, malo sam češće u kuhinji što ranije nije bio slučaj, odvojila sam vrijeme i za čitanje knjiga ali i za planiranje odlaska u kupovinu stvarčica za bebu kad se ova situacija smiri. Nađem neku zanimaciju svaki dan kako bih što više misli fokusirala na nešto korisno i na taj način „pobjegla“ od tema s kojim nas doslovno ubijaju.

Kidsinfo.ba: Šta je ono što Vam tokom izolacije najteže pada? U čemu pronalazite njene pozitivne strane?

Andrea: Ja sam praktično od početka trudnoće u nekoj vrsti izolacije. Prva tri mjeseca je obično preporučen veći oprez tako da od januara nisam aktivna na onom nivou na kojem sam navikla da budem. Sve mi to prilično dugo traje pa sam s te strane malo nestrpljiva i jedva čekam da se stanje oko ove situacije normalizuje. Najteže mi pada što ne mogu obavljati svakodnevne radnje kao što je odlazak u kupovinu bez straha i full zaštitne opreme. Pozitivne su što sam mnogo više posvećena Eni, što nema one bespotrebne nervoze koja je bila kada dođem s posla pa žurim da stignem sve da završim. Sada smo 24 sata u potpunosti fokusirane jedna na drugu.

Kidsinfo.ba: Kako Ena podnosi izolaciju, na koji način ste joj objasnili zabranu kretanja?

Andrea: Eni uopšte nije problem biti u kući. Ona je početkom ove godine krenula u vrtić i bila je u fazi adaptacije na njega kada je ova situacija sa koronom počela. Vidim da joj je prilično drago i da radije ostaje kući s mamom. Nisam joj trebala mnogo objašnjavati, samo sam joj rekla da je napolju virus od kojeg se možemo razboljeti i ići na boce (njen najveći strah). Ne postavlja mi mnogo pitanja oko toga.  Ona jako voli da crta i boji tako da većinu dana provede u toj aktivnosti. Nakon toga malo vježbamo, plešemo, pomaže mi u kuhinji i ima svoje vrijeme koje provodi na tabletu. Sretna je što sam konačno našla vremena da joj otvorim YouTube kanal jer joj je to, duže od godinu, bila najveća želja. Dani u kojima snimamo za njen YouTube kanal najbrže prođu jer ima dosta stvari da se uradi oko toga.

Kidsinfo.ba: Na Instagramu ste otkrili da niste planirali da imate više djece, ali da ste se, na Enin nagovor, ipak odlučili za proširenje porodice. Kako ste se osjećali u momentu kada ste saznali da ste trudni?

Andrea: Zaista nisam imala u planu da imam dvoje djece jer sam se osjećala totalno ispunjenom kada sam dobila Enu. Sve što sam željela bila je jedna djevojčica. I suprug i ja smo dijelili taj isti stav oko drugog djeteta. Međutim Ena je posljednjih godinu dana bila prilično uporna da ima brata ili sestru tako da smo na kraju i mi popustili i odlučili da joj ispunimo želju. Bila sam 100% sigurna da sam trudna i prije nego sam uradila test tako da se nisam mnogo iznenadila. Suprug je bio u većoj euforiji (smijeh).

Kidsinfo.ba: Kako podnosite drugu trudnoću?

Andrea: Osim leđa i povremene žgaravice, na svu sreću, nemam nikakvih problema. Ova trudnoća mi je mnogo lakša nego ona s Enom. Imala sam mučnine na početku koje su trajale nekih 15-ak dana i to je to. Nadam se da će ovako ostati do kraja. Problemi sa donjim dijelom kičme su od ranije, tako da su se sada samo intezivirali zbog toga što manje šetam, a više sjedim i ležim.

Kidsinfo.ba: Jeste li „zahtjevna“ trudnica?

Andrea: Apsolutno ne. Gora sam bila u prvoj trudnoći. Sada mi je samo bitno da mi je pri ruci uvijek ono što volim da jedem i za sve drugo nema brige. Nemam nikakve specijalne zahtjeve i vjerujem da ih neću ni imati. Jedino me malo brine kako ću podnositi ljetne vrućine, ako budu ekstremne kao što najavljuju, jer ću tada već biti u poodmakloj trudnoći.

Kidsinfo.ba: Druga trudnoća u odnosu na prvu, u čemu je najveća razlika?

Andrea: U ovu priču ušla sam rasterećenija jer mi sve poznato. Nema onih briga i strahova kakve sam imala s Enom pa je samim tim i mnogo lakše. Sada već znam šta mi je sve potrebno od stvari kada beba stigne kući tako da će pripreme krenuti nešto kasnije nego je to bio slučaj u prvoj trudnoći. S Enom sam se već u petom mjesecu full opremila. Očekujem samo da bude dobar kao njegova starija seka, da pusti mamu da spava cijelu noć i da sluša kao ona. Mada mislim da će biti sve obrnuto, tako mi svi kažu.

 

Prethodna priča

Ljubica Katava Crnogorčević: Kako smo se "riješili" dude i tute

Naredna priča

Ljekari upozoravaju: Zaštitne maske nisu za svu djecu

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->