fbpx

Kidsinfo.ba je tu da vam olakša vikend: Aktivnosti za djecu svih uzrasta

Tokom perioda izolacije djeci je potrebna stalna pažnja, zabava i stimulacija. Sigurni smo da, ukoliko ste od onih roditelja koji nastoje da vrijeme koje djeca provode pred ekranima pametnih uređaja svedu na minimum, često nailazite na gubitak inspiracije oko toga kojim aktivnostima zabaviti mališane. Donosimo vam prijedloge aktivnosti za različite uzraste mališana koji će vam olakšati vikend.

BEBE OD ŠEST DO 12 MJESECI

Muzički instrumenti

Prva godina djeteta je izuzetno važna. Najbolje igračke u ovom periodu su one koje stimulišu pokret, te one koje proizvode zvukove. Kod kuće je na raspolaganju mnogo resursa pomoću kojih možete izgraditi improvizovane muzičke instrumente za djecu. Iskoristite šerpe i posude od različitih materijala jer će svaki materijal proizvoditi različit zvuk.

Kutija sa blagom

U ovom periodu bebe počinju istraživati i male predmete, a stimulšu ih igračke s kojima mogu imati interakciju. Kutija s blagom podrazumijeva to da djetetu date pletenu korpu ispunjenu “nestrukturiranim” objektima, odnosno veoma jednostavnim predmetima napravljenim isključivo od prirodnih materijali kao što su  drvo, metal, guma, papir, tkanina, koža, krzno i karton. Djeca koja sjede ispred korpe treba da imaju slobodu da istražuju predmete rukama, a neke i ustima. Kada se istraživanje određenog objekta završi, dijete će izabrati drugi.

DJECA OD 1 DO 3 GODINE

Rastavite i sastavite

Naučite  decu kako objekti funkcionišu i to kako se razlikuju po obliku i veličini. Nije potrebno kupovati nikakve igračke, kod kuće možete pronaći mnogo predmeta koji mogu poslužiti. Možete koristiti cjediljku i podstaći dijete da stavi tanke predmete (slamke, čačkalice ili špagete) u rupe. Ova aktivnost je savršena za poboljšavanje fizičke koordinacije.

Igra presipanja

Presipanje je korisno  za usavršavanje fine motorike, te za stimulisanje autonomije djeteta. Ova igra ima neograničene mogućnosti počev od vrste kontejnera (posude, tegle, boce, čaše) preko  materijala koji se presipa (brašno, sjemenke, mahunarke, pirinač, tjestenina, tekućine), pa sve do instrumenta za prijenos (ruke, kašike, klješta, šprice, kapaljka). Izbor jednog tipa vežbe u odnosu na drugi zavisi od starosti i sposobnosti djeteta.

DJECA OD 4 DO ŠEST GODINA

Lov na blago

Klasik koji zabavlja odrasle i decu. Štaviše, moguće je napraviti beskonačne varijacije u zavisnosti od prostora, broja učesnika i onoga što želite da promovišete. Sakupite razne male objekte i sakrijte ih. Zatim nacrtajte mapu i tabelu bodova za svaku pronađenu stavku. Kada sve bude spremno dajte djetetu upute kako igra funkcioniše. Konačna nagrada može biti pregršt slatkiša, koje ćete nazvati “blago”.

Tragovi na pjesku

Uzmite tacnu ili tepsiju s visokim rubovima i napunite je brašnom ili pjeskom. Pozovite dijete da slobodno pravi tragove na pjesku. Kasnije ga zamolite da nacrta slova koristeći štapić. Ova vježba je od velikog značaja u pripremi za pisanje i čitanje, a razvija i ručne vještine i kontrolu pokreta.

DJECA OD ŠEST GODINA

Društvene igre

Ovo je idealno doba za uvođenje društvenih igara jer djeca mogu razumjeti i asimilirati pravila. Kroz ove aktivnosti djeca će naučiti da čekaju na svoj red, te da razmišljaju o strategijama.

Care, care gospodare

Ova igra je vjerovatno mnogima poznata. Djeca stoje ispred vas u prostoriji, najmanje osam koraka dalje. Prozivajte ih redom po imenu i recite im koliko koraka će morati učiniti i kako. Primjer: napravi 2 koraka slona ili napravi 4 koraka miša. Djeci će biti jako zabavno da oponašaju životinje, a kako bi igra trajala duže recite da korak meduze znači korak unazad.

(mamaonica.com/Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Majke Dalal i Maka za Kidsinfo.ba: 15 dana u kući nije ništa naspram naše, skoro tri godine duge, izolacije

Naredna priča

Nekoliko ideja kako da zabavite djecu tokom izolacije

Najnovije iz Vanjske aktivnosti

-->