fbpx

Kidsinfo.ba savjetuje: Kako “preživjeti” vikend s djecom u izolaciji

Širenje korona virusa i zatvaranje školskih i predškolskih ustanova stavilo je pred roditelje novu vrstu izazova koja podrazumijeva smišljanje aktivnosti za djecu tokom perioda samoizolacije. Kako biste spriječili scenarij koji predviđaju brojni stručnjaci, a po kojem će djeca tokom ovog perioda biti i za 50% više izložena raznim ekranima, donosimo vam prijedloge za aktivnosti koje su namijenjene djeci različitih uzrasta.

Upotpunite vikend nekim od njih.  

UZRAST DO 3 GODINE

Igra s flašicama

Napunite flašice sitnim predmetima (dugmići, kockice, perlice), a zatim djetetu dajte zadatak da uoči i pokaže vam neki od njih. Nemojte zaboraviti da zatvorite flašice kako dijete ne bi progutalo sitne komade.

 Izvlačenje

Uzmite prazno pakovanje vlažnih maramica i napunite ga materijalima različite teksture. Dajte djetetu da izvlači. Osim što će biti presretno zbog „pravljenja“ nereda, dijete će se upoznati i s različitim površinama.

Plastične čaše

Zajedno s djetetom napravite kulu da plastičnih čaša, a zatim ga pustite da je sruši. Oduševljenje je zagarantovano.

Igra s lopticama

Sve što vam je potrebno su loptice i pleh za mafine u koji ih dijete može ubacivati. Ukoliko nemate loptice, dajte djetetu bilo koje igračke koje mogu stati u pleh.

 Tunel

Djeca obožavaju provlačenje, pa je super ideja da napravite tunel od kartonskih kutija ili tako što ćete stolice prekriti dekama.

DVOGODIŠNJACI

Kastanjete

Najjednostavniji način da napravite kastanjete je da na parče kartona zalijepite metalne čepove. Muzika može da počne čim se lijepak osuši.

Pomoć u kuhinji

Stručnjaci ističu da su djeca od dvije godine dovoljno zrela da vam pomognu u kuhanju. Neka budu pomoćnici koji će vam dodati potrebne namirnice, ili umititi jaje.

Lopta i meta

Uz pomoć izolir trake napravite krugove na podu. Dijete treba da zakotrlja lopticu tako da ona stane unutar kruga.

Obaranje konzervi

Nekoliko konzervi i lopta su dovoljni za super zabavu koja podrazumijeva takmičenje u kuglanju.

Lavirint

Izolir traka je praktična za crtanje različitih oblika, a predlažemo vam da napravite lavirint. Nakon toga djetetu dajte lopticu i zadatak da pronađe izlaz.

UZRAST OD 3 DO 5 GODINA

XO

Umjesto da je nacrtate, uzmite LEGO kockice i napravite tablu za XO igru. Objasnite djetetu kako se igra i uživajte u druženju.

 Crtanje tijela

Uzmite hamer papir i pomozite djetetu da na njemu napravi otisak svog tijela. Nakon toga mu dajte zadatak da na tijelu crta organe, a oblik može gledati u knjizi ili na nekom od pametnih uređaja.

Naučni eksperiment

Uzmite komad leda i s djetetom provjerite šta će najbrže da ga istopi: so, šećer ili topla voda.

Matematika s voćem

Napravite kartice s brojevima, dajte djetetu torbu i neka ide u kućnu samoposlugu i uzme odgovarajući broj voćki.

Nizanje

Ukoliko u kući imate konac i dugmiće ili perlice, pokažite djetetu kako da napravi lančić.

UZRAST OD 5 DO 7 GODINA

Mini kaktus

Od plastelina napravite kaktuse koji će krasiti sobu vaših mališana. Potrebne su vam male saksije, zeleni plastelin, čačkalice i nož za plastelin. Kada oblikujete dijelove kaktusa, izbockajte ih čačkalicom kako biste dobili uvjerljiv izgled. Možete praviti i druge oblike.

Hranilica za ptice

Prazno tetrapak pakovanje iskoristite da napravite hranilicu za ptice. Pomozite djetetu da napravi rupu, a zatim tetrapak napunite hranom.

Čarapa kao igračka

Čarapu  napunite vatom ili drugom čarapom. Zavežite tako da napravite lopticu. Drugi kraj čarape isjecite na resice, a zatim nacrtajte oči i druge detalje. Dobit ćete savršenu hobotnicu.

Eksperiment

Kako izgleda kućni eksperiment sa svijećom i balonom pogledajte ovdje.

 Robot od kutija

S nekoliko kartonskih kutija različite veličine, rolnom aluminijumske folije i nekoliko čepova ili dugmića napravite 3D robota. Za ruke možete iskoristiti štipaljke, a  noge napravite od rolne od toalet papira. 

UZRAST OD 7 DO 10 GODINA

 Minecraft majica

Likovi iz popularne igrice „Minecraft“ su vrlo jednostavni za crtanje. Uzmite bijelu majicu i zajedno s djeteteom zašijte ili zalijepite komade platna (koje ste prethodno izrezali) tako da dobijete lik omiljenog Creepera.

Avion kasica

Napravite simpatičnu kasicu od plastične flaše i papira. Flašu obložite bijelim papirom, a krila i druge detalje isjecite od plavog papira i zalijepite. Na gornjem dijelu aviona skalpelom isjecite otvor za ubacivanje novčića.

Oblici od papira

Pronađite na internetu tutoriale za pravljenje različitih oblika od papira, a zatim zajedno s djetetom prionite na posao. Jedan od tutoriala možete pogledati ovdje.

 LEGO stalak

LEGO kockice su zanimljive svima. Neka dijete od njih napravi predmet koji možete koristiti, kao, naprimjer, stalak za olovke.

Post

Ukrasite masku telefona

Lak za nokte, šljokice, naljepnice i perlice idealne su za ukrašavanje unikatne maske za telefon.

(najboljamamanasvetu.com/Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Bh. blogerica Zerina Suyabatmaz ne krije sreću: Čupko danas napunio četiri mjeseca

Naredna priča

Lejla Šebić: Trening u izolaciji s igračkama vaših mališana

Najnovije iz VIJESTI

-->