fbpx

Oftalmologinja Alajbegović – Halimić: Korona virus i oči

Oftalmologinja Jasmina Alajbegović – Halimić, koja vodi Oftalmološku ordinaciju “Dr. Halimić”, za Kidsinfo.ba govori o vezi između korona virusa i očiju, te savjetuje kako da se zaštitite. 

Poznato je da se korona virus (SARS-CoV-2) prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom i to kašljanjem, kihanjem ili samo u razgovoru, tačnije preko zaraženih kontaktnih površina, kao i diranjem lica, tj. usta, nosa i očiju. Kineski ljekar dr.Wang Guangfa vjeruje da se i sam zarazio preko očiju, pošto mu je jedan od simptoma bio konjunktivitis, te da do zaraze ne bi došlo da je imao zaštitne naočale.

Stoga je higijena očiju imperativ u sklopu opštih higijenskih mjera koje smo dužni provoditi u prevenciji zaraze. Prvom mjerom se smatra to da ne dirate i ne trljate oči rukama, posebno ako prethodno nisu oprane toplom vodom i sapunom, te to da ne dodirujete oči nečistim predmetima kao što su iskorištene papirne maramice i slično.

Kad su u pitanju bebe i mala djeca, dovoljno je umivanje toplom vodom i neutralnim sapunom, a sekret i krmeljice čistiti mekanom krpicom, gazom ili komadićem vate koji je namočen u toplu vodu, prelazeći preko rubova kapaka od vanjskog prema unutrašnjem očnom uglu.

Za djecu i starije osobe koje nose naočale, potrebno je povremeno pranje naočala toplom vodom s blagim rastvorom šampona, neutralnim sapunom ili alkoholnim maramicama.

Djeca i starije osobe koje nose sočiva još više treba da vode računa o higijeni očiju, što podrazumijeva pranje ruku prije stavljanja ili skidanja sočiva, održavanje higijene kontejnera za sočiva, zamjenu starih sočiva novim i svakako izbjegavanje spavanja sa sočivima. Šminka također može biti izvor infekcije za osobe koje nose sočiva, a i inače, zbog češćeg dodirivanja očiju ili nečistih kozmetičkih sredstava, koja na taj način postaju idealno mjesto za bakterije. Stoga se preporučuje često pranje spužvica, četkica, skidanje površnih slojeva sa olovaka i krejona, dezinfekcija pinceta za obrve i naravno izbjagavanje korištenja tuđe kozmetike.

U slučaju da postoje znakovi podražaja očiju, peckanje, svrab, crvenilo i pojačano suzenje, a u cilju da se što manje izlažete riziku zaraze odlazeći u zdravstvene ustanove sa oftalmološkom službom, možete sami sebi i svojim ukućanima pomoći ukapavanjem antibiotskih kapi, vještačkih suza ili 0.3% rastvora borne kiseline u obliku sterilnih flakona.

Korona virus ne treba shvatati olako i određene mjere opreza su neophodne.Samo ozbiljnošću i dobrim preventivnim mjerama možemo pomoći sebi i drugima, te zajedno pobijediti opšte zlo zvano CORONA.

(Kidsinfo.ba) 

 

 

 

Prethodna priča

Priprema za porođaj: Vlasnica Instagram profila My Bosnian Home pokazala kako vježbati u 9. mjesecu trudnoće

Naredna priča

Poslala snažnu poruku: Jelena Veljača objavila emotivnu fotografiju kćerke i oca

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->