fbpx

Vanja Semić: Od uprave sam dobila sedmicu da se organizujem za dijete

Prestanak rada škola i organizovanje online nastave za učenike osnovnih škola u našoj zemlji potez je kojim su predstavnici vlasti pokazali da su spremni preduzeti preventivne mjere kako bi spriječili širenje korona virusa. No, riječ je i o potezu koji je doveo do stvaranja novog problema onim roditeljima koji moraju ići na posao, a koji nemaju nikoga da im brine o djeci, te da prati da li redovno i s razumijevanjem usvajaju znanja koja im se putem online nastave pružaju.

 Jedna od mama koja se suočila s ovim problemom je i poznata bh. novinarka Vanja Semić čija kćerka Anja ide u drugi razred osnovne škole. Naime, Vanja je u situaciji u kojoj joj traže da se vrati na posao, pri čemu nema nikoga ko bi brinuo o njenoj kćerki.

 Situacija je zaista kompleksna. Od uprave sam dobila sedmicu da se organizujem za dijete. Ne bi bio problem da nađem nekoga ko će je samo čuvati, ali online nastava je otežavajuća okolnost. Nije tu samo u pitanju zadaća, tu su i nove nastavne jedinice koje su predviđene planom i programom, a koje djeci treba objasniti i s njima uraditi. Nije to samo da djetetu kažete: „Hajde uradi ovo“ – kaže Vanja.

Ona ističe i to da online nastava nije jedini razlog zbog kojeg bi roditelji trebali biti uz djecu tokom perioda izolacije.

Ne može niko dijete od sedam godina držati kao u zatvoru. Djetetu se treba posvetiti kako bi bez traume shvatilo zašto je sve stalo, zašto nema škole, zašto ne može s drugarima u park da se igra… Neka djeca počinju plakati na sami spomen korona virusa. Uplašeni su, osjete i vide da je vanredna situacija i da nešto nije u redu. Roditelj mora zaštiti dijete i da mu pomogne– objašnjava ona.No, s druge strane, Vanja kao profesionalac shvata i to da je potrebna na poslu.

Ja sam novinarka i situacije kao što je ova su izazovne i svaki novinar živi za ovakve dane kada je adrenalin na nivou i kada smo potpuno u službi naših gledatelja kojima je, možda, TV i naš program jedini prozor u svijet tokom dana. Ali sam i samohrana majka koja ima veliku odgovornost prema djetetu, a uz to sam i pacijent u remisiji. Razumijem i poslodavce i kolege i voljela bih da mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme. Ovo je teška situacija za sve nas i samo nas čvrsta ruka i odlučni zakoni mogu spasiti. To i puno, puno ljudskosti – kaže Vanja i dodaje da su se oni na poslu organizirali tako što su se podijelili po timovima, te pet dana rade, a pet ne. U želji da od nadležnih dobijemo odgovor na pitanje kako će riješiti Vanjin, ali i problem drugih roditelja koji su u istoj situaciji kao ona, do trenutka objavljivanja teksta nismo uspjeli da stupimo u kontakt s njima.

(Kidsinfo.ba/Milica Brčkalo) 

Prethodna priča

Plava ili roza: Enina mama otkrila spol djeteta

Naredna priča

Uputstvo za roditelje: Kako da zaštitite vašu djecu od koronavirusa?

Najnovije iz Samo za Mamu

-->