fbpx

Utjecaj koronavirusa na trudnice

Trenutno nema dokaza koji upućuju na potencijalne negativne ishode koronavirusa na trudnice. Kao i kod drugih bolesti, temperatura je uvijek faktor rizika u trudnoći, ali nije nešto zbog čega biste trebali paničariti.

Trudnice se, kao i drugi građani i građanke, svakako trebaju prakticirati dobru higijenu i redovno prati ruke. Preporučuje se izbjegavanje aktivnosti koje uključuju rukovanje ili bilo koji drugi oblik fizičkog kontakta s potencijalno oboljelim osobama.

Može li majka prenijeti koronavirus na dijete?

Smatra se da se širenje s osobe na osobu događa uglavnom putem respiratornih kapi koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše, slično onome kako se širi gripa i ostali respiratorni patogeni. U ograničenim studijama na ženama s COVID-19 i drugom koronavirusnom infekcijom, teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS-CoV), virus nije otkriven u majčinom mlijeku. Međutim, još uvijek stopostotno ne možemo tvrditi da majke zaražene korona ne mogu prenijeti virus putem majčinog mlijeka.

U provedenim testiranjima diljem svijeta, virus nije otkriven u uzorcima amnionske tekućine ili majčinog mlijeka. To znači da majčine stanice stvaraju antitijela i prenose ih (ali ne i virus) na svoju djecu.

Kako dojiti dijete u slučaju zaraze koronavirusom?

Majčino mlijeko najbolji je izvor ishrane za većinu dojenčadi. Međutim, mnogo je nepoznanica o koronavirusu i dojenju. Hoće li i kako započeti ili nastaviti s dojenjem, majka treba odrediti u koordinaciji s obitelji i zdravstvenim radnicima. Međutim, ako majka dobije infekciju uzrokovanu koronavirusom, važno je ne ometati dojenje.

Svjetska zdravstvena organizacija: Kućni ljubimci sigurni od zaraze koronavirusom

Majka s potvrđenim korona virusom ili simptomatskom PUI trebala bi poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi se izbjeglo širenje virusa na novorođenče, uključujući pranje ruku prije dodirivanja novorođenčadi i nošenje maske za lice, ako je moguće, dok se hrani na dojci.

Ako iscijedite majčino mlijeko ručnom ili električnom pumpicom za dojku, majka bi trebala oprati ruke prije dodirivanja bilo koje dijelove pumpe ili boce i slijediti preporuke za pravilno čišćenje pumpe nakon svake.

Prethodna priča

Svjetska zdravstvena organizacija: Kućni ljubimci sigurni od zaraze koronavirusom

Naredna priča

Katy Perry pokazala trudnički stomak šetajući se Melbourneom u cvjetnoj haljini

Najnovije iz VIJESTI

-->