fbpx

Svjetska zdravstvena organizacija: Kućni ljubimci sigurni od zaraze koronavirusom

Kućni ljubimci mogu biti zaraženi koronavirusom, ali ne postoje dokazi o tome da mogu širiti bolest, ili da bolest može učiniti da se životinja osjeća bolesnom. Buduće studije mogle bi donijeti nova otkrića, kaže Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kao i prethodni SARS virusi, Covid-19 prenosi se prvenstveno kapljicama kašlja, kihanja, pljuvačke ili iscjetkom iz nosa. Iako kućni ljubimci prilično lako stvaraju kapljice, postoje značajne prepreke za virus da pređe sa čovjeka na životinje i obrnuto. Čak i ako životinja nosi virus, vrlo su male šanse da će on preći na čovjeka.

Kidsinfo.ba TV / Korona virus: Djelujte preventivno

Pravilna informisanost o prenošenju koronavirusa mogla bi pomoći u borbi protiv obilja dezinformacija u jeku epidemije.

“Prije točno mjesec dana kada je dnevna smrtnost dosegla vrhunac u Kini, lokalni dužnosnici jednog sela u provinciji Zhejiang zatražili su od svih stanovnika da stave životinje u karantenu i da pobiju sve ulične pse. Još jedno selo u Kini donijelo je pravilo da se ubijaju životinje kako bi se obuzdalo širenje virusa”, piše gz.com.

Korona virus: Sve što roditelji treba da znaju

Kako sve više ljudi počinje prakticirati socijalnu distancu i raditi od kuće, češći kontakt sa psom, mačkom ili drugim kućnim ljubimcem postaje neizbježan. SZO savjetuje pranje ruku sapunom i vodom nakon kontakta s kućnim ljubimcima. Vlasnici su pod većim rizikom i oni će prije proširiti virus, nego što će to uraditi njihov kućni ljubimac.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Obustavljen rad predškolskih ustanova i produženih boravaka na području KS

Naredna priča

Utjecaj koronavirusa na trudnice

Najnovije iz VIJESTI

-->