fbpx

Stručnjaci savjetuju: Razgovarajte s djecom o koronavirusu

Griješite ako mislite da s djecom ne treba razgovarati o koronavirusu. Dr. Zoi Nikiforidou, koja se bavi ranim razvojem djece na Sveučilištu Liverpool Hope, kaže da izbjegavanje ove teme može dovesti do pojave straha i naškoditi kognitivnom razvoju djeteta.

– Koronavirus je vodeća vijest u svim medijima i smatram da to nije tema koju treba izbjegavati u prisustvu djece. Možda vaše dijete ima samo pet ili šest godina, ali upija informacije koje čuje na televiziji ili radiju. Možda vam dijete neće ništa spomenuti, ali pokušava procesuirati te informacije i može razviti strah – objašnjava ona. 

Zoi ističe da djetetu nije dobro odgovarati u rukavicama ili riječima: “Ne trebaš se brinuti o tome”, jer to može biti štetno za  kognitivni razvoj i poimanje onoga što je rizično ili nije.

– Sviđalo vam se to ili ne, koronavirus je nezaobilazna tema i u okruženju u kojem borave vaša djeca i ako s njima o tome ne razgovarate, možete ih zbuniti. Možda mislite da ih štitite, ali tako ne pomažete njihovom razumijevanju informacija i preventivnim mjerama koje je sada nužno provoditi – kaže dr. Nikiforidou.

Također, djecu  treba uključiti u uobičajene preventivne radnje kako bi se izbjegla infekcija.

(index.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Pet stvari koje morate reći kćerki u tinejdžerskim godinama

Naredna priča

Promjena počinje u tebi: Zbogom plastičnim vrećicama u dm prodavnicama

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->