fbpx

Pet stvari koje morate reći kćerki u tinejdžerskim godinama

Istraživanja su pokazala da je veza između majke i kćerke jača od svih drugih. No, tokom tinejdžerskih dana može doći do toga da kćerka počne težiti samostalnosti i “tjerati” majku od sebe. Stručnjaci savjetuju da je tokom te faze izuzetno bitno da budete iskreni prema kćerki. 

Donosimo vam pet stvari koje morate reći svojoj kćerki tinejdžerki: 

1. Bajke su laž

Objasnite kćerki da ni u jednom trenutku svog života neće naići na gospodina “savršenog” nasumično na cesti, zaljubiti se, imati djecu i živjeti sretno do kraja života. Život je nepredvidiv i ništa im neće ići po planu. No, možete ih naučiti  da stvore svoju definiciju savršenog, da nauče komunicirati i pristajati na kompromise, a opet se izboriti za sebe. 

2. Ne vjeruj nikome

Uzrečica “majka zna najbolje” nije uvijek istinita. Naučite kćerku da zna šta želi i da ne dozvoli drugima da na bilo koji način utječu na nju. Treba biti svjesna da najviše može vjerovati sebi i svojoj intuiciji.

3. Vjerojatno će ti propasti svaki plan

Planovi se izjalove, ali neka je to ne obeshrabri u daljem pokušavanju i planiranju. Naučite svoju tinejdžericu da su greške sastavni dio života i da ih svi prave. 

4. Ne možeš svima ugoditi

Ako će ugađati svima oko sebe, jedina stvar koju će dobiti je vjerojatno razočarenje. Naučite ih da se fokusiraju na sebe, obrazovanje i karijeru. 

5. Uvijek ću biti tu za tebe, ali…

Djeca trebaju znati da su roditelji uvijek tu za njih, ali to ne znači da mogu očekivati da će roditelji rješavati njihove probleme.

(index.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Pokušajte razumjeti svoje dijete: Nedostatak koncentracije ne mora biti problematičan

Naredna priča

Stručnjaci savjetuju: Razgovarajte s djecom o koronavirusu

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->